Екатерина Захариева представя приоритетите на Българското председателство в областта на развитието и хуманитарната помощ

33

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева ще представи днес приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на сътрудничеството за развитие и хуманитарната помощ пред Комисията по развитие на Европейския парламент (DEVE). Изслушването е част от междуинституционалния диалог между Съвета и Парламента.

При представянето на приоритетите в областта на сътрудничеството за развитие българският първи дипломат ще постави акцент върху прилагането на Дневния ред 2030 за устойчиво развитие на света в съответствие с новия Европейски консенсус за развитие и възможностите за интегриране на целите за устойчиво развитие в съответните политики на ЕС. Министър Захариева ще засегне и темата за „младежта и развитието“ като необходимо условие за постигането на устойчиво развитие и ускоряване на трансформацията. Друга важна за Българското председателство тема е подновяването на партньорствата на ЕС със страните от Африка, Карибите и Тихоокеанското крайбрежие във връзка с изтичащото през 2020 година Споразумение от Котону.

Екатерина Захариева ще представи пред комисията DEVE и целите, които България си поставя като председател в областта на хуманитарната помощ. Приоритет за страната ни е засилването на устойчивостта към кризи като ключов елемент от Глобалната стратегия на ЕС, с акцент върху необходимостта от обвързаност на усилията за развитие и за предоставяне на краткосрочна и дългосрочна хуманитарна помощ. В изказването си министър Захариева ще се фокусира и върху координираното прилагане на Европейския консенсус за хуманитарна помощ и мониторинг.