България ще участва с 19 спортисти на Олимпийските игри в ПьонгЧанг

51

Общото събрание на БОК утвърди българската делегация за ХХІII Олимпийски зимни игри ПьонгЧанг следващия месец. Делегатите решиха в най-престижната надпревара на планетата България да бъде представена от 19 състезатели в 6 спорта.

Знаменосец на българската делегация по време на Откриването ще бъде Радослав Янков, съобщи председателя на БОК Стефка Костадинова.

Все още съществува възможност да спечелим още една квота и да пратим 20-и спортист на Игрите. Това ще стане ясно до няколко дни след евентуално пренареждане на ранглистата в сноуборда, където в момента Теодора Пенчева е първа резерва.

„Преди всичко бих искала да поздравя българските спортисти, извоювали правото да стартират в най-елитните и популярни състезания на планетата. Да благодарим на техните треньори, на хората от щабовете и федерациите, на всички, спомогнали за класирането. Сам по себе си този факт е една не малка победа,“ заяви в краткото си приветствие председателят на БОК Стефка Костадинова.

„Сега за ПьонгЧанг в състава имаме настоящ носител на Световна купа, имаме и европейски шампиони в зимните спортове. Радослав Янков и Сани Жекова са в световния елит и са две от големите ни надежди в сноуборда. Красимир Анев и Владо Илиев са европейски шампиони в биатлона, където при мъжете също имаме своите шансове. И в двата спорта всичко зависи от едно трепване, тъй че нека им пожелаем успех, да имат ден и късмет в ПьонгЧанг и да покажат максимума точно по време на Олимпиадата,“ каза още Костадинова преди да пожелае успех на всички олимпийци и да благодари на Министерството на младежта и спорта и на държавата за оказана помощ в подготовката на олимпийската ни делегация.

За първи път биатлонът е с най-много представители в олимпийска делегация на зимни игри – общо 10, в този спорт сме с пълни отбори при мъжете и жените, което се случва за втори път след Албервил92. Общо в делегацията ни има както много опитни спортисти – Сани Жекова и Мария Киркова са за 4-ти път на олимпиада, така и 9 дебютанти, сред които млади състезатели на 20 и 21 години. От спечелилите квоти за ПьонгЧанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 години преди пет дни. Алберт Попов и Йордан Чучуганов са по на 21 години. Най-възрастен е биатлонистът Михаил Клечоров – на 35 г.

Специален гост на Общото събрание бе посланикът на Република Корея в България Шин Бу-Нам, който запозна присъстващите с подготовката и с последните новини около Игрите.