България

Бурни дебати „за“ и „против“ Истанбулската конвенция

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева започна обществената дискусия за приемането на Истанбулската конвенция за борба с насилието над жени.

Присъстват множество неправителствени организации и вече има над 150 души, записвани за изказвания. Докато в се провеждат дебатите, пред прозорците на Народното събрание ще се проведат два протеста – в защита и „против” Истанбулската конвенция, съобщи ПИК.

Близо 200 организации изразяват категоричната си подкрепа за ратификация на Истанбулската конвенцията. По същото време обаче има организиран и протест против Истанбулската конвенция пред Народното събрание. Митингът ще призове президента Румен Радев за дебат по темата.

Цвета Караянчева обяви, че присъстват представители на всички вероизповедания, министрите Цецка Цачева и Екатерина Захариев, както и вицепрезидентът Илияна Йотова. Цецка Цачева взе първа думата, за да обясни юридическата фактология около конвенцията.

„Това са направили много държави, които са ратифицирали до момента конвенцията. От 28 държави членки, които са подписали, 17 са я ратифицирали, повечето със забележки. Аз също съм предложила да направим това, тъй като има разминаване с българското законодателство. Безспорно най-много коментари предизвика понятието джендър, което на български език няма пряк превод. Използването на този термин като „пол“, трябва да бъдат ясни, за да не се стига до спекулации и превратно тълкуване, че се прави нещо скрито или че под претекста на не насилие, основано на женския пол, се цели нещо друго. В разбирането на конвенцията не може да се бори насилието, ако не се постигне равенство на мъжете и жените. Затова тя говори за социалните роли и обществени нагласи“, обясни Цачева.

Мая Манолова от своя страна развълнува публиката със своето изказване: „Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. Това значи, че 1 милион жени са бити, а 1 милион мъже са насилници у дома. Затова не съм съгласна с твърдението, че България си има ефективно и действащо законодателство, което предотвратява насилието над жени. Редица прояви на насилие не са криминализирани – като принудителни бракове, преследване, психически тормоз. По силата на НПК чак средните телесни повреди се преследват по общия ред, а често тогава е вече късно. Липсват горещи телефони, кризисни центрове, липсва психологическа помощ.“

Представители на десетки неправитерствени организации обявиха, че са против приемането на Истанбулската конвенция и прокарването на нови роли на хората с предефиниране на половете под маската на борбата с насилието. „Самоопределянето на пола допуска подмолно създаването на нормативна обстановка, която ще ни вкара в капан. Ако наистина се търси защита на правата на жение, то нека бъде използван само терминът пол, без да се вкарва думата джендър. Ясно за всички е какво е жена и дефинирането на жените и половете в конвенцията показва, че зад това се крият други интерес“, заяви Димитър Стоилков от фондация „Пълноценен живот“.

Докато тече дискусията, около Софийския университет и парламента се събраха две групи протестиращи – „за“ и „против“ конвенцията.
Около 30 човека според ПИК подкрепят с протест конвенцията. Те се обявяват срещу насилието над жените, без да подкрепят въвеждането на трети пол и нови права за еднополи бракове. „Работим с жени, които са жертви на насилие и знаем какво се случва в семействата и как се крие насилието над жените. Целта на конвенцията е да защитава жените и децата, а не хомосексуалистите. Ние апелираме за защита на децата в семействата с насилие и не бива дебатът да се изкривява“, заявиха жени от протеста.

Междувременно пред Народното събрание се събраха и протестиращи, които подкрепят вота на недоверие, които също бяха малобройни. Те заявиха, че подкрепят президента Румен Радев, който единствен се борел срещу корупцията.

 

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 6 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца