Турски танкове и изтребители навлязоха в Сирия (Снимки/Видео)

62

Обстановката между Турция и Сирия е наженена.

Три ракети бяха изстреляни вчера от територията на Сирия към граничната турска провинция Килис.

Пострада един човек, предаде Анадолската агенция, цитирана от ТАСС. Повредени са няколко сгради в град Килис.

Обстрелът идва, след като вчера турските сили обявиха началото на операция против кюрдските формирования от Силите за защита на народа и Партията на демократическия съюз в района Африн в Сирия, където живеят около 1,5 милиона сирийски кюрди.

Анкара смята СЗН и ПДС за свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която в Турция е призната за терористична организация.

Междувременно турският премиер потвърди началото на сухопътната операция на турските сили в сирийския район Африн. „Сухопътните подразделения на ВС на Турция са навлезли в сирийския Африн в 11:05 часа в неделя“, каза Йълдъръм.

Той добави, че операцията ще се провежда на четири етапа, „за да се създаде 30-километрова зона за сигурност, която ще е прочистена от терористи“. Междувременно представителят на Сирийски Кюрдистан в Москва Роди Осман заяви, че в Африн турски войски няма. По думите му, „те са получили суров отпор и са били принудени да отстъпят“. Рязкото изостряне на ситуацията в сирийския град Африн стана основна международна новина.

Снимка: AP
Снимка: AP

Турция започна операцията „Маслинова клонка“ против кюрдските формирования. Още днес към авиацията във военните действия може да се присъединят и сухопътни сили. Източници разказаха пред турската NTV, че сирийската опозиция и турските танкове вече са унищожили „с артилерийски изстрели цели по границата в региона“. Източникът не уточнява какво точно представляват те.

По-рано началник Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар заяви, че единствената цел на операцията са терористите, „техните убежища, жилища, оръжие, инструменти и оборудване“.