Понякога загубата на килограми води до неприятни ефекти

41

Позитивните промени в следствие на загубата на наднормено тегло са безспорни. Но заедно с тях загубата на килограми води и до някои неприятни ефекти.

Експерти посочват какво може да очаквате във физиологичен и психологичен аспект, докато отслабвате, и как може да се справите с проблемите.

1. Отпусната кожа и стрии
Появяват се като резултат от твърде бързо сваляне на много килограми. Кожата не е в състояние да се свие толкова бързо. За да предотвратите това, поддържайте по-бавно темпо на отслабване, като например 1 кг седмично. Така кожата ще може да се свие успоредно с намалелите килограми. Упражненията също са полезни, защото изграждането на мускулна маса помага да се предотврати увисването на кожата. Положителен ефект дават използването на слънцезащитни продукти, колагенови серуми и ретиноиди.

2. Промени в менструацията
Стресът, на който тялото е подложено по време на отслабване, може да повлияе върху цикъла на жените. Това се случва, защото тялото смята, че гладувате и реагира с хормонален отговор.

3. Усещане за студ
Отслабването се отразява на метаболизма и хормоните. Тялото забавя метаболизма докато отслабвате, за да спести енергия. А пестейки енергия, то няма много излишни калории, с които да поддържа добра телесна температура. Освен това, без допълнителния слой мазнини, тялото става по-чувствително към промените в температурата.

4. Проблеми със съня
Връзката между храната и съня е пряка. По време на диета е възможно да не спите добре, заради промените в режима на хранене. Когато тялото не получава достатъчно храна, то променя хормоналния си баланс и вместо да ви се спи, се активизирате, за да влезете в режим на търсене на храна.

5. Промени във вкуса
Интересът към определени храни се базира на хормони. Когато стомашните сокове ни изпращат сигнали, че сме много, много гладни, започват да ни влекат храни, по-различни от тези, които по принцип обичаме. Много хора, отслабнали със стомашен байпас, споделят, че храната вече няма същия вкус. Причина са хормоналните промени, които влияят върху предаването на информация от вкусовите рецептори към мозъка.

6. Темпът на отслабване намалява
След сваляне на много килограми е нормално да качите отново или да задържите теглото си на едно ниво, дори да се опитвате да свалите още. Това се дължи на забавянето на метаболизма и на факта, че тялото вече има нужда от по-малко калории, за да функционира. Няма начин да се върнете към предишния режим на хранене, след като сте свалили килограми. Трябва да превърнете новия начин на хранене в начин на живот.

7. Промени във взаимоотношенията
Ако двамата партньори отслабват заедно, това се отразява добре на взаимоотношенията им. Ако обаче не сте в синхрон, може да възникнат известни проблеми. Не се опитвайте да настроите партньора си на своята вълна, ако той не иска това. Избягвайте постоянното разискване на темата за отслабването, ако партньорът ви няма желание да отслабва заедно с вас.

8. Депресия
Хората с наднормено тегло са склонни да винят за всички свои проблеми теглото си и, веднъж отървали се от него, може да установят, че животът не се превръща изведнъж в приказка, както са очаквали.

Въпреки всички негативни странични ефекти, позитивите от загубата на излишно тегло са много повече.

Източник: Insider

Превод и редакция: „Нова Вест“