Очаква се широк обществен дебат за Истанбулската конвенция

23

Снимка: БТВ

„Обединени патриоти“ категорично заявиха, че са против Истанбулската конвенция и няма да я подкрепят. Те остават категорично на позицията „против“ документа, пише БТВ.

Обединени патриоти призоваха ГЕРБ да я оттеглят и да не я вкарват в Народното събрание, защото имало нарушения при подписването ѝ.

Депутати от Обединените патриоти отричат, че някои от тях са променили мнението си. От ГЕРБ настояват за широк дебат по темата, който ще се случи следващия вторник.

„Нашият съвет към ГЕРБ да изтегли тази конвенция, да не занимава повече Народното събрание с нея има по-важни за българите въпроси, с които да се занимаваме”, каза Волен Сидеров.

В същото време БСП, които са против ратификацията на конвенцията, внесоха промени в Наказателния кодекс срещу домашното насилие.

От партията предлагат то да се третира като престъпление от общ характер, а не от частен.

Председателят на парламента Цвета Караянчева  каза, че са  получени разяснителни записки и възможни резерви, които могат да бъдат приложени в определени допускания на Истанбулската конвенция.

„Надявам се дебатите във вторник (23 януари) да дадат отзвук на всичко онова, което се насади в общественото пространство и притеснява хората. Парламентът е длъжен да даде възможност на всички, които имат мнение по въпроса да го изкажат. Затова и разговорите ще бъдат отворени. На тях ще могат да присъстват различни неправителствени организации и хора, които са заинтересовани от темата“, подчерта председателят на парламента.

Цвета Караянчева бе категорична обаче, че това не би довело до напрежение в управляващото мнозинство, а спорните текстове биха могли да се заменят с резерви.