Нов кръвен тест показва обещаващи резултати за откриване на осем вида рак

36

Нов кръвен тест за рак показа обещаващи резултати за откриване на осем различни вида тумори, преди да се разпространят в тялото, което дава надеаща за ранното им откриване, предаде АФП.

Необходими са обаче още проучвания преди теста, който е наречен CancerSEEK, да стане общодостъпен, като се прогнозира, че ще струва около $500, се посочва в публикация в сп. „Сайънс“.

Учени в университета „Джоне Хопкинс“ изпробвали новия кръвен тест на 1005 пациенти, на които вече била направена ранна диагноза въз основа на симптомите им. Той показал точност от 70% в откриване на раковите заболявания, предаде БНР.

Тестът открива рак на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб и гърдата. За пет от тях – на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса и хранопровода, няма мониторингови тестове за оценка на средния риск. За тези пет вида рак точността на откриване била от 69% до 98% .
Неинвазивният тест е базиран на комбиниран анализ на ДНК мутациите в 16 ракови гена. като в същото време се оценяват нивата на 10 протеинни биомаркера в кръвта.
Доктор Кристиан Томасети от „Джоне Хопкис“ заяви, че тази област на ранното откриване е критична и резултатите са много вълнуващи.

„Когато пациентите усетят някакви симптоми, то тогава болестта вече е започнала да се разпространява. Идеята на кръвния тест е да можете да продължите живота си. Ще можете да отидете в аптеката или при личния си лекар и да направите кръвен тест, може би дори всяка година. Така те ще могат да откриват рака много по-рано. За туморите на панкреаса и яйчниците ранното откриване в момента е невъзможно. Ако го откриваме по-рано. ще можем да спасяваме човешки животи“, обясни Професор Ричард Мърей, директор на Института за изследване на рака в Манчестър.