В Индонезия набиха християнин с пръчка заради търговия с алкохол

258

Снимката е илюстративна

Християнин от Индонезия беше линчуван публично в петък за продажбата на алкохол в консервативната провинция Ачех, което е нарушение на ислямския закон. Тълпа от зрители гледаше наказанието и се подиграваше на наказвания, съобщава БГНЕС.

Йоно Симболон кривеше лицето си от болка, докато маскиран религиозен служител го удряше по гърба с ратанова пръчка на импровизирана сцена пред джамията в провинциалната столица Банда Ацех.

Той е третият немюсюлманин, който е подложен на публичен бой, след като в Ацех, на остров Суматра, започнаха да се прилагат ислямския закон. Това стана, след като получи специална автономия през 2001 г. – опит на централното правителство да потуши продължителните сепаратистки бунтове.

Това е ангажиментът на нашето правителство за прилагане на ислямското право„, каза кметът на Банда Ацех Аминула Усман.

Ако има нарушение (на закона), незабавно го съобщава на шариатската полиция и ние изпълняваме наказание като днешния бой„, каза той, имайки предвид религиозните власти.

Лекар провери състоянието на Симболон след десетия удар, преди боят да продължи.

Той беше един от 10 души – осем мъже и две жени – бити с пръцки след петъчни молитви за различни простъпки, включително сводничество, проституция и хазарт.

Несключили брак мъж и жена получиха по 20 удара с пръчка всеки, тъй като били твърде близо един до друг, което било оценено като прелюдия към забранения от закона извънбрачен секс.

Самболон беше заловен през октомври и осъден на 36 удара с пръчка за продаването на незаконен алкохол.