Откриха вкаменена гора в Антарктида

128

Геолози откриха вкаменелости от дървета на възраст 280 милиона години, за които се счита, че са доказателство за съществуването на най-старата полярна гора на Антарктида.

Ерик Гълбрансън и Джон Избел от Университета в Уисконсин обикаляли Трансантарктическите планини по време на местното лято, между ноември и януари. Така попаднали на древни растителни видове сред скалите, където някога е имало зелена гора.

Преди време същият екип открил части от 13 вида вкаменени дървета, които били датирани отпреди 260 милиона години. Това означава, че гората е съществувала по тези земи преди появата на динозаврите в края на Палеозойската ера.

Екипът се върнал при замръзналите хълмове още веднъж, за да разбере повече за горите, расли там. Според професор Гълбрансън човечеството знае за вкаменелостите на Антарктида от около 1910 година, но по-голямата част от района остава неизследвана.

Полярната гора е съществувала на надморска височина, на която днес няма растителност, което показва, че дървесните видове от древността са били изключително устойчиви. Екипът се опитва да разбере защо тези растения са изчезнали.

Днес на планетата няма подобни видове. Тези дървета са можели да включват и изключват жизнения си цикъл. Знаем, че са спирали растежа си през зимата, но не знаем колко активни са били през лятото и дали са можели да изпадат в летаргия при наличие на светлина.“, казва професорът.

Смята се, че дърветата са оцелявали при условия на пълен мрак през половината време от годината и постоянно слънцегреене през другата половина.

През Палеозойската ера Антарктида е била много по-топла от сега. Тя все още била част от Гондвана, суперконтинента на Южното полукълбо, който включвал днешните Африка, Южна Америка, Индия и Австралия. Съществувало е разнообразие от мъхове и папрати и, според геолозите, горите са били разпространени на територията на цяла Гондвана.Екипът учени установил, че тези дървета са били в състояние да преминават от летен в зимен режим на съществуване за по-малко от месец.

Новото изследване на екипа има за цел да установи как се е променила полярната екосистема по време на масовото изчезване на видове в края на Палеозойската ера преди 250 милиона години. Въпреки че още не е ясно какво точно е причинило това масово изчезване, учените смятат, че 90% от всички съществуващи видове са изчезнали от лицето на Земята (в това число и полярните гори), заради повишаване на глобалната температура на планетата и на киселинността на океанската вода, причинени от увеличеното количество въглероден двуокис в атмосферата преди 200 000 години.

„Тази гора е остатък от живота преди масовото изчезване на видове и може да ни помогне да установим причините за него, както и да ни даде информация за разликите между древните и днешните растения на Земята.“, казва професор Гълбрансън.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“