Мъж опита да преведе през границата момиченце, обявено за издирване от Интерпол

23

Чужденец с двойно гражданство с наложено наказание за незаконно превеждане през границата на малолетно момиче, обявено за отвлечено във Франция.

Съдът е одобрил споразумение, сключено между Районна прокуратура – Сливница и защитата на подсъдимия Р.Й. на 50 години, с двойно турско и френско гражданство, обвинен за извършено от него престъпление.

В 6 часа сутринта на 24-ти декември м.г. на ГКПП-Калотина, подсъдимият направил опит незаконно да преведе през границата на страната – от Сърбия в България, роденото в Турция шестгодишно момиче. За целта бил използван лек автомобил „Опел“ с френски регистрационен номер. Деянието му останало недовършено поради намеса на граничните власти. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-София за Нова Вест.

С определение на съда на Р.Й. е наложено наказание от девет месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок. Превозното средство е отнето в полза на държавата.

Малолетната Y.K. е била обявена от Интерпол Франция за отвлечена. Спрямо детето са предприети предвидените в закона мерки за закрила и то ще бъде предадено на френското посолство за връщането му във Франция.