Пореден случай на насилие, упражнено спрямо жена, живееща във съжителство с извършителя

34

Снимка: iStock

Обвиняемият Антон Миланов и пострадалата П. М. живеели във фактическо съжителство на съпружески начала, като от есента на 2017 г. били в обтегнати отношения.

На 10.09.2017 г. вечерта, обв. Миланов се свързал по телефона със св. М, като й отправил обидни реплики и поискал от нея да му осигури достъп до жилището, в което двамата живеели. Св. Миладинова отказала. В ранните часове на 11.09.2017 г., обв. Миланов, придружен от свидетелите П., Д. и Д., опитал да проникне във входа на жилищната кооперация на М., находяща се в ж.к. „Надежда“ в столицата, като едновременно с това на висок глас отправил реплики, съдържащи заплаха за живота на св. М., които тя възприела през отворения прозорец на апартамента си. Отправените от Миланов закани били придружени със силни викове и блъскане по входната врата на блока. Минути по-късно, Миланов успял да проникне в кооперацията, като се насочил към апартамента на пострадалата; започнал да тропа и блъска по входната врата на жилището, отново отправяйки закани за убийство спрямо нея. Св. М. незабавно сигнализирала на телефон 112, след което пристигналите на място полицейски служители задържали Миланов и го отвели в сградата на 02 РУ – СДВР.

След този случай, пострадалата подала молба в Софийски районен съд с искане за издаване на заповед за защита от домашно насилие, съгласно Закона за защита от домашно насилие.

На 23.09.2017 г., обв. Антон Миланов отново дошъл в дома на св. М., като достъпът до жилището му бил осигурен от децата на двамата. Афектиран от обстоятелството, че М. отказвала да разговаря с него, обв. Миланов започнал да нанася с особена жестокост множество удари с ръце по тялото, крайниците и лицето на свидетелката. Докато се намирали в кухнята, обвиняемият насочил към пострадалата нож, като в опитите си да се предпази от него, М. го хванала с ръка и по този начин получила множество порезни рани по ръката. Свидетел на случващото се станало едно от децата на св. М., което се изплашило от действията на обвиняемия и избягало в апартамента на живущата в близост свидетелка С. Последната се обадила на майката на св. М., която от своя страна незабавно уведомила полицията., Пристигналите на място полицейски служители задържали Миланов, а по случая е образувано досъдебно производство, под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура. В хода на производството е установено, че на пострадалата са причинени множество телесни увреждания, изразяващи се в подкожни хематоми, кръвонасядания, рани по тялото и лицето, разкъсване на лигавицата на устните, изгаряния по шията и порезни рани по ръката – наранявания, водещи до временно разстройство на здравето, без опасност за живота. На Миланов е повдигнато обвинение по чл. 131, ал. 1, т. 9, вр. чл. 130, ал. 1 НК (причиняване на лека телесна повреда с особена жестокост) и по чл. 144, ал. 3, вр. ал. 1 НК (отправяне на заплаха с убийство).

Разследването е приключено, като на 16.01.2018 г. е внесен обвинителен акт срещу Миланов за описаните по-горе деяния.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Софийски районен съд.