Кои са 15-те държави с най-лоша репутация в света

41

Оценката се базира на критерии като толерантност, безопасност, стандарт на живот и възможности за туризъм. В списъка преобладават африкански и близкоизточни държави, въпреки че страни от Европа и Южна Америка също присъстват.

Най-честите причини за ниски оценки са нетолерантност, религиозен фанатизъм и лоша външна политика. Проучването е на Reputation Institute.

15. Египет
Най-населената страна в Северна Африка и със сложна политическа обстановка, в която либерали и Ислямски братя са в опозиция на правителството. Египет се счита за опасна страна.

14. Румъния
Член е на Европейския съюз от 2007, но местните продължават да я напускат. Над два милиона са емигрирали в други европейски държави, което влошава репутацията на страната.

13. Китай
Въпреки безспорната икономическа мощ на Китай и мащаба на индустрията им, репутацията на страната е лоша по отношение на човешките права и общия стандарт на живот.

12. Турция
Президентът Ердоган ограничи гражданските права и подложи на гонение хиляди учени, журналисти и работещи в публичната сфера. Обсъжда се и връщането на смъртното наказание.

11. Колумбия
Красива страна, но обвързана с търговията с наркотици. Един от основните производители и износители на кокаин. Налага се правителството да изпраща военни в джунглата, за да издирва незаконните фабрики за дрога.

10. Казахстан
Последната съветска република, която си връща независимостта през 1991, а петролните ѝ залежи я превръщат в бързо развиваща се икономика. Но безлюдният пейзаж в страната не е привлекателен за туристите.

9. Никарагуа
Активните ѝ вулкани привличат приключенски настроени туристи, но страната изостава в много отношения. Абортите са изцяло незаконни. Периодите на суша също пречат на туризма.

8. Ангола
Ангола има бързо развиваща се икономика благодарение на находките на минерали, но бедността и корупцията все още са водещи след десетилетията гражданска война в страната.

7. Алжир
Още една северноафриканска държава, раздирана от граждански войни. Алжир страда от липса на политическа прозрачност, цензура в медиите и гонения на опонентите на правителството.

6. Русия
Русия няма нужда от представяне, но е известна с хомофобията си, която, според някои, се насърчава от правителството. Външната политика на Путин, особено по отношение на Сирия, също вреди на репутацията на страната.

5. Нигерия
Най-развитата икономика в Африка заради залежите от петрол, но изоставаща по отношение на религиозната толерантност, чиято липса доведе до появата на терористични групи като Боко Харам. На репутацията на Нигерия навреди и епидемията от ебола.

4. Саудитска Арабия
Един от най-големите производители на петрол в света. Но богатството е концентрирано основно в ръцете на кралското семейство. Правата на жените са силно ограничени, те могат да гласуват едва от 2015.

3. Пакистан
На Пакистан се гледа като на люлка на религиозния фанатизъм, което влияе негативно на туризма. Въпреки че има зараждащо се феминистко движение начело с Малала Юсафзаи, жените все още са в подчинена позиция.

2. Иран
Иран беше сравнително либерална държава до 1970, но след Ислямската революция репутацията на страната се срина, защото на власт дойде авторитарно правителство, а отношенията със САЩ и Израел бяха прекъснати. Изборът на президента Хасан Руани през 2013 дава някои надежди за умереност.

1. Ирак
Една от най-опасните военни зони и страна с най-лоша репутация през последните 20 години. Войната със САЩ от 2003 на практика продължава и до днес. В Багдад камикадзетата с бомби са почти ежедневие, а религиозните бунтове са постоянно явление.

Източник: Independent. co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“