Ето как точно гинекологът от Варна убил бебето на родилката

183
Снимката е илюстративна

Окръжният съд във Варна с подробна информация за осъдения на три години затвор акушер-гинеколог във Варна.

Гинекологът е осъден да плати на пострадалата сумата от 2500лв, представляващи разноските в производството, както и направените разходи по делото възлизащи на над 2370лв, разкриват още от окръжния съд за Нова Вест.

Пресслужбата на съда припомня, че според обвинението през 2014г. пострадалата Кремена Т. потърсила подсъдимия д-р Петър А. за наблюдение на бременността. При същия специалист жената през 2006г. чрез цезарово сечение родила първото си дете. По време на цялата бременност нямало усложнения и проблеми. Между бъдещите родители и лекарят били проведени няколко разговора, за да бъде определен начина на раждане.

Кремена Т. изявила желание раждането да се осъществи нормално. Уговорката между лекар и пациент била, на 25.02.2015г. да се предизвика раждане и ако възникнели усложнения, да се пристъпи към секцио. Акушер-гинекологът дал на жената една таблетка Цитотек, с която да се предизвика раждането. На другият ден Кремена Т. била приета в Родилно отделение в СБАГАЛ „Проф. Димитър Стаматов“ с начална родова дейност и желание раждането да се проведе във ВИП етажа на болницата с предварително избран лекарски екип.

Извършеният преглед на родилката от началникът на отделението установил, че била около четиридесетгодишна, в добро здравословно състояние, с много ранна родова дейност. Подсъдимият д-р Петър А. не обяснил, че й бил предоставил медикамент за индукция на раждането, който тя вече била приела.

Проведеният ултразвуков преглед, установил един жив плод с тегло около 3 600 грама и тъй като родовата дейност била в много ранен етап, било предписано активно проследяване на сърдечните тонове и контракциите. Няколко часа по-късно Петър А. спукал околоплодния мехур на родилката и изтекли бистри околоплодни води. Сърдечните тонове също били нормални. Назначена била система с Окситоцин, като контракциите на родилката се учестили и станали по – болезнени.

Детските сърдечни тонове на няколко пъти паднали и докторът решил да приложи метода на „Кристелер“ – силен натиск с ръка в горната част на корема на жената, за да слезе плода надолу. Кремена Т. изпитала силна болка, заплакала и казала на доктора, че я мъчи. След натиска, бебето спряло да мърда и не се чували сърдечни тонове. Лекарят решил да използва на два пъти един след друг вакуум-екстрактор за изваждане на плода, които били неуспешни. Едва тогава подсъдимият взел решение да извърши операция. При отваряне на коремната кухина била установена руптура на матката по стария цикатрикс, а плодът се намирал в коремната кухина в безжизнено състояние.

Според съдебно-медицинска експертиза в досъдебното производство смъртта на плода е настъпила в резултат на аспирация на околоплодни води и асфиксия, настъпила в процеса на раждането и в резултат на руптурата на матката.
Присъдата на първа инстанция може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна в 15-дневен срок от днес.