Регистрираха случай на свински грип, носител е 5-годишно дете от Варна

63

В централната лаборатория в столицата вече има изолиран от Варна грипен вирус А H1N1 или т.нар. пандемичен щам на свински грип. Негов носител било 5-годишно детенце, лекувано в Инфекциозна клиника във Варна.

Детето вече е добре и е изписано, съобщи за Varna24.bg д-р Янка Драганова, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция във Варна. Освен това има изолирани и два случая на грипен вирус тип В, допълни д-р Драганова. Експертът отбеляза, че нараства сериозно броят на болните в морския град. За миналата седмица те са били 538, или 160,75 на 10 000. Тази заболеваемост показва подем на грипа и острите респираторни заболявания във Варна, каза д-р Драганова.

Най-уязвима е възрастовата група от 0 до 4 и от 5 до 14 години, където Варна е малко над средната заболеваемост за страната.

Във възрастовата група от 15 до 65 години сме под средната заболеваемост за страната, допълни д-р Драганова.

Тя уточни, че вероятно в средата на седмицата ще бъде свикана комисията за борба с грипа и ще бъдат набелязани по-сериозни мерки за справяне със ситуацията.

Сред тях е ограничаването на масовите прояви, струпването на групи в детските градини и училищата, затваряне на детските консултации, ограничаване на свижданията и др.

Д-р Драганова препоръча на родителите да потърсят лекарска помощ при първи симптоми на настинка и грип и в никакъв случай да не водят болни деца в градините и училищата.

Дете, което е имало контакт с болни близки трябва да носи маска на обществени места и в детско заведение.

Да се мият редовно ръцете, дори и след пътуване в автобус, съветва още специалиста. Да се консумират повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С, посъветва още д-р Драганова.

Относно симптомите, на които трябва да се обърне внимание и незабавно да се потърси лекарска помощ тя уточни, че това са отпадналост, болки в очните ябълки, липса на апетит.

При появата на настика и грип, експерта препоръча постелен режим. Тъй като може да се появи дихателна недостатъчност при подобни симптоми трябва незабавно да се търси лекарска помощ в болнично заведение, заяви д-р Янка Драганова.
Усложненията на грипа, които се наблюдават, са пневмонии, синуити, отити, миокардити и др. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.