Бебе се роди с тегло 400 грама и оцеля като по чудо (СНИМКИ)

990

Снимка: Newslions/MEGA

Едно от най-малките бебета в света, родено преждевременно, се прибра вкъщи, след като прекара първите 6 месеца от живота си в болница.

Бебето Мануши тежало само 400 грама и било родено 12 седмици по-рано, след като майката получила усложнения по време на бременността. Родено на 15 юни 2017 в Раджастан, Индия, момиченцето не дишало, когато се появило на бял свят. Кожата му била изключително тънка, органите- недоразвити, а стъпалата – с размер на нокът на палец. Нямало големи надежди бебето да оцелее.

Снимка: Independent.co.uk

Но въпреки малките шансове, Мануши, за която се смята, че е сред най-малките оцелели недоносени бебета в света и най-малкото такова бебе в Азия, започнала да наддава на тегло.

Майката на Мануши, 48-годишната Сита, казва за детето си : „Тя се пребори със съдбата и успя да оцелее“.
Родена чрез спешно цезарово сечение след като на ехограф се установило, че до бебето не достига кръвоснабдяване, Мануши била изродена едва в 28 седмица на бременността. Веднага била сложена на изкуствено дишане и преместена в детска болница, но въпреки това шансовете за оцеляване били много малки. Лекарите информирали майката, че дори детето да оцелее, шансът да няма мозъчно увреждане е едва 0,5%.

Снимка: Independent.co.uk

В първите ди след раждането си Мануши спаднала на тегло, което още повече намалило шансовете ѝ за оцеляване. Но бебето доказало, че е силно и след като преживяло множество преливания на кръв и хранителни вещества, както и изкуствено дишане, на 7 седмици детето било в състояние да суче само.

Лекарите споделят, че в началото вливали на бебето всички нужни за живот вещества като аминокиселини, липиди, минерали и мултивитамини директно в кръвта. На 6 месеца Мануши е с тегло почти 3 кг и вече може да се прибере вкъщи.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“