Азербайджан ни предлага газификация за собствена сметка

61

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, Азербайджан, съобщиха за Нова Вест.

„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза премиерът Борисов.

По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. В столицата Баку – диверсификацията на доставките на природен газ до България, зависима над 92% от вноса на руски газ, проектът за изграждане на газов хъб „Балкан“. България подкрепя изграждането на Южния газов коридор, а Азербайджан има водеща роля при изграждането му.

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.

Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.

„Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов.

По думите му договорените 1 млрд. куб. м азерски газ са на най-ниска цена и ще може да се използват за социални пакети за бедните домакинства. Така, според премиера, ще се реши и екологичният проблем с мръсния въздух.

С президента Алиев каквото сме се разбрали, всичко се е случило и мисля, че и директната връзка Баку-София ще е много голяма крачка в това отношение, да  сработим заедно и в бизнеса, и в туризма и в свързаностите между двете страни. Днеска ще имаме нова, надявам се, и президентът да даде своята благословия и разпореждане към СОКАР (държавната компания на Азербайджан – б.р.). Ние проучихме вашият опит в газоразпределителните мрежи, които изграждате, и в Грузия и на други места, заяви Борисов.

Той и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.