Ще помогне ли европредседателството на България за влизането й в Шенген

34

Българското европредседателство официално започна на специална гала вечер още снощи.

В откриването участваха председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, президентът на България Румен Радев, председателят на българския парламент Цвета Караявнчева и министър-председателят на България Бойко Борисов.

След невероятната реч, представена изцяло на български език от Доналд Туск снощи, днес вече е време да започнат и сериозните теми, които ще бъдат разисквани в следващите 6 месеца от председателството.

Като за начало беше изнесена пресконференция, на която Юнкер и Бойко Борисов отговаряха на едни от най-наболелите въпроси за България и Европа.

Стана дума и за присъединяването на България в Шенген.

„Много добре знам позицията, която Германия има върху Шенген. На 6ти февруари идва премиера на Холандия Рютер и ще го водя на границата да види как се охранява и ако има по-добра шенгенска граница в Европа, аз самия ще кажа, не искам да отиваме в Шенген. Защото България в момента пази най-добре европейската граница.“, съобщи Борисов.

„От самото начало на моя мандат аз съм се изказвал ЗА присъединяването на България към шенгенското пространство.  Според нас България изпълнява всички условия като цяло за да се присъедини. „, изрази мнение Юнкер.

„Има някои правителства, които въпреки реалността, засега блокират присъединяването на България към зоната. „, допълни той.

Мястото на България е в шенгенското пространство и аз изобщо не бих отстъпил от тази позиция, ако трябва този въпрос да се повдигне на Европейския съвет или където и да е другаде.“, беше категоричен Юнкер.

„Българското правителство се бори с корупцията и постига значителен напредък през последните години. Убеден съм ,че този проблем ще намери своето решение, което ще покаже из а другите, което в никакъв случай не може да се каже, че България е една изцяло корумпирана страна.“. Така отговори Юнкер на съмненията относно това, дали корупцията в България би повлияло на присъединяването й към Еврозоната.

По този начин Юнкер за пореден път показа и доказа, че изцяло подкрепя присъединяването на България към Еврозоната и би направил всичко възможно, за да я защити пред останалите държави членки.