Пепел от вулкан достигна стратосферата

89

Вулканът Шивелуч на Камчатка изхвърли стълб от пепел на височина 11 км над морското равнище.

Това предаде ТАСС като се позова на руски вулканолози, цитира „Дарик“.

Съобщението е на учени от Камчатската група за реагиране на вулканичните изригвания на Института по вулканология и сеизмична активност на далекоизточния отдел на Руската академия на науките.

Изхвърлянето е станало в сряда сутринта. Височината на самия вулкан е 3283 м. Пепелта се е разпространила на североизток на разстояние 32 км.

Не са засегнати населени места, но за авиацията районът е обозначен с червен код. Според учените изригвания на височина 10 и повече километра могат да се случат всеки момент.

Освен Шивелуч, повишена активност на осеяния с вулкани полуостров показва Ключевски. Исполинският вулкан от 1 януари изхвърли десетки стълбове от пара и газове със съдържание на пепел.

Шивелуч е най-северният от действащите вулкани в Камчатка и един от най-големите на територията ѝ. Изригванията му продължават с кратки периоди на затишие от 2010 г. Там непрекъснато нараства лавовият купол, наблюдава се изпускане на пара и газове, спускат се лавини от разтопени камъни.

Стратосферата на Земята е един от най-горните слоеве от въздушната обвивка на планетата. Тя започва на около 11 км надморска височина.