През 2019 г. пускат на пазара автомобил, задвижван от слънчева енергия (Видео)

150

Колата Lightyear One, способна да се самозарежда със слънчева енергия и доскоро смятана за невъзможно постижение, взе награда за иновации, влияещи върху климатичните промени.

Прокетирана от холандската стартъп компания Lightyear, колата се самозарежда и може да се движи в продължение на месеци без повторно зареждане с пробег между 400 до 800 км. Как е възможно това на практика?

Идеята за кола със слънчево зареждане от години циркулира сред производителите на електромобили като олицетворение на бъдещето. Но според много специалисти тази идея е не само непрактична, но и невъзможна за осъществяване.

Например соларният покрив, проектиран за Тойота Приус, беше използваем само в комбинация с традиционно зареждане на батерията и добавяше едва 4 км към пробега на автомобила, което не е особено впечатляващо.

Първите коли Lightyear One трябва да бъдат пуснати през 2019. Засега коли, задвижвани изцяло от слънчева енергия, не се считат за особено реалистична перспектива, но електромобили с допълнително слънчево захранване се смятат за възможност, която може да добави допълнителни километри към пробега на колата.

Холандската компания обаче дава заявка, че ще създаде кола, която не само се зарежда от слънцето, но и се справя с проблемите, характерни за соларното зареждане.

Петимата предприемачи от години работят върху спецификите на идеята си, но, докато проектът им е на начален етап, е трудно да си представим как ще направят крачката от електромобили с допълнително слънчево зареждане към изцяло соларно зареждащи се автомобили.

По света вече се появяват предвестници на технологията – през 2017 компанията Byron Rail Road създаде първият влак, захранван изцяло със слънчева енергия. Въпреки че влакът има доста ограничен пробег, появата му доказва, че соларните превозни средства са реална възможност за бъдещето.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“