Има ли скрито послание от Ердоган с откриването на българската Желязна църква в Истанбул (Видео)

20

В неделя премиерът Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган откриха реновираната българска Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул.

Храмът беше възстановен с пари от българската държава и от общинската управа в Истанбул, а реставрацията продължи 7 години, предава NOVA.

В делегацията, придружаваща премиера Борисов, са Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите у нас Мустафа Хаджи, външният министър Екатерина Захариева, министърът на културата Боил Банов, министърът на икономиката Емил Караниколов, земеделският министър Румен Порожанов и депутати.

„Нека откриването в този момент, в който България пое председателството само преди няколко дни, бъде тълкувано като  знак от Международната общност, като послание.“, заяви самият Ердоган.

„Това, че на Златния рог в Истанбул има възстановен български храм „Св. Стефан”, е прекрасно доказателство за добросъседството и разбирателството. Mного е лесно да се говори и да се противопоставя, много е трудно да се гради мир. Подобряването на отношенията на Турция с Европа дава решение на много въпроси.“, това пък написа премиерът Бойко Борисов в официалната си фейсбук страница.

Дали Турция всъщност има някакви очаквания от България и как точно да приемем това послание, може би тепърва ще разберем.