Какви са плановете на НАСА за 2018 година

89

В началото на всяка година много хора планират това, което искат да постигнат. Но никой не може да се мери по амбиции с НАСА и плановете ѝ за 2018. Във видео на НАСА се изброяват 18 изстрелвания в космоса и други проекти и цели, върху които Космическата агенция смята да се фокусира през годината.

За някои планове вече сме чували – марсоходът е планиран за изстрелване през месец май и се очаква да кацне на Марс през ноември. По план той трябва да изследва вътрешността на планетата, включително и земетресенията там, които могат да дадат на геолозите информация за състава на Марс.

Друг проект за 2018-та вече лети към своята дестинация: космическият апарат OSIRIS-REx, който беше изстрелян през 2016-та и се приближава към астероид на име Бену. Апаратът трябва да стигне до него през август тази година, да отчупи парче от астероида и да го върне на Земята за изследвания.

Още две интересни изстрелвания ще се случат през лятото на 2018 – на сателита, който търси екзопланети (TESS) и на Соларната проба Паркър. TESS ще проучи 200 000 звезди и ще следи за намалена яркост, причинена от преминаване на екзопланети покрай тях. Според учените TESS ще може да идентифицира поне 1500 планети с потенциален извънземен живот на тях, от които около 500 с размерите на Земята. Соларната проба Паркър, която ще бъде изстреляна през август, ще се движи към Слънцето в продължение на 7 години и ще е първият космически апарат, който ще навлезе в короната му – най-външния слой, където температурата достига 2500 градуса по Фаренхайт.

Освен тези големи проекти, НАСА ще работи и по други дългосрочни цели като това да намали силата на свръхзвуковия шум, за да направи по-използваеми свръхзвуковите полети и да пусне самолета X-57 – експериментален електрически самолет, проектиран да лети по-екологично и по-евтино.

От Агенцията ще продължат да изследват и Земята, като пускат в орбита сателити за измерване на ледовете и картографиране на горите.

Разбира се, НАСА ще продължи работа в основната си насока – да изпраща хора в космоса. През тази година, като първа стъпка, Агенцията се надява заедно с американски компании да изстреля астронавти към Международната космическа станция от бази в САЩ. НАСА работи и върху проектиране на нови методи за живот в космоса, ново кацане на Луната и евентуално кацане на Марс.

Източник: Newsweek

Превод и редакция: „Нова Вест“