В Шуменско започнаха да експериментират с улично лед осветление

119

Снимката е илюстративна

Община Шумен започва експериментално да монтира улично лед осветеление в село Белокопитово, а след това този модел ще бъде пренесен в Шумен и в другите населени места.

Това съобщи кметът Любомир Христов на импровизиран брифинг в началото на новата година.

Избрано е точно това шуменско село, защото има най-малко осветителни тела и се очаква до края на месеца цялата улична мрежа да бъде подменена с лед осветление, което ще може да се намалява или увеличава, обясни кметът.

„Искаме по този начин да се освети и целия бул. „Ришки проход“ – с лед осветление, обясни Любомир Христов и допълни, че амбицията е до края на годината булевардът да бъде осветен с лед осветление от детелината на входа на Шумен до първото кръгово в града.

Самата детелина вече е осветена, възстановено е осветлението и по бул. „Ришки проход“, заяви кметът, който съобщи, че снощи е обиколил целия град заедно със своя заместник и с ел. инженера, за да проверят къде не светят уличните лампи. Попитан какво е впечатлението му след обиколката, кметът заяви, че градът е сравнително добре осветен.

Има още какво да се желае, особено по кварталите, допълни Любомир Христов и подчерта, че тази година ще се хвърлят повече сили за уличното осветление. Тази година отпуснахме два пъти средства за поддръжка на уличното осветление – около 230 000 лв. и с тези средства ще започнат да се подменят старите кабели и поетапно да се монтира лед осветление“, заяви кметът.