1000 души са преминали през „Пирогов” в първото денонощие на 2018 г.

31

Около 1000 души са преминали през спешното отделение на „Пирогов” в първото денонощие на новата 2018 година. Общо за празничните дни са прегледани 4600 пациента, от които 800 са останали за лечение в болницата.

Трима души са с ампутация на пръсти заради използване на пиратки, съобщи изпълнителният директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов. В новогодишната нощ най-натоварен е бил травматологичният кабинет.

В сравнение с предишните празници беше по-спокойно, но броя на тези, които останаха за лечение, беше по-голям процентно в сравнение с другите празнични дни”, поясни д-р Асен Балтов, директор на болницата.

В Пловдив четирима на средна възраст са пострадали от пиратки и пистолети, съобщиха от спешните центрове на двете най-големи болници в града. Двама от пациентите са станали жертва на пиратките, един се е прострелял с газов пистолет, а последният – със сигнален пистолет. Трима възрастни починали от старост и болести в новогодишната нощ. Масово случаите били за грипави с висока температура. Към 90% от прегледаните през нощта пациенти са били пияни. Пострадали при катастрофи или други инциденти в празничната нощ в Пловдив не е имало, уточниха от ЦСМП в Пловдив.

Общо 171 пациенти пък са преминали през Спешния център на УМБАЛ „Св. Георги”, съобщиха от пресцентъра на болницата.

Петима пострадали от пиратки са приети в празничната нощ в спешното отделение на МБАЛ „Св.Анна“ във Варна.

Въпреки изричните предупреждения от полицията и търговците на пиротехнически материали за правилното им използване в новогодишната нощ 10 души са пострадали от използването на бомбички в Пазарджик. Толкова пациенти са потърсили медицинска помощ в спешния кабинет в местната областна болница в последните часове на миналата година и първите на новата, информираха дежурни лекари. Още през дневното дежурство, преди настъпването на нощта, е имало двама души, пострадали от фойерверки. Петима са били приети с алкохолни интоксикации. За една нощ спешния кабинет на МБАЛ Пазарджик са посетили 60 души.