Девет успешни стратегии за трениране на мозъка

200

Мозъкът, също както тялото, може и трябва да бъде трениран, за да функционирa по-добре. Тренирането на мозъка не само ще подобри паметта ви, но и ще ви помогне да учите по-бързо нови неща. Ето девет успешни стратегии:

1. Компания
Всеки човек общува основно с 5 души в обкръжението си. Неслучайно успешните хора се привличат. Групите от хора със сходни интереси комуникират помежду си свободно и без притеснения. Като се ограждате с интелигентни хора, индиректно развивате своя собствен интелект.

2. Достатъчно сън
Липсата на почивка, особено в комбинация с повече стрес, може да намали ефективността на мозъка ви. Човешкият мозък се нуждае от много енергия, за да работи добре. Ако сте постоянно уморени, няма да можете да помните и да учите нови неща. Изследванията показват, че липсата на сън понижава коефициента на интелигентност.

3. Четене
Фактът, че четенето развива мозъка, не е изненадващ, но не бива да го подценяваме. То ни среща с нови идеи и гледни точки и влияе върху мозъка ни. Подобрява речниковия запас и грамотността. Четенето разширява общата култура и развива уменията за общуване, както и аналитичните способности.

4. Храна
Богатите на полезни вещества храни са особено нужни на мозъка. Орехите, например, са чудесна храна за мозъка. Рибата тон и сьомгата са богати на мастни киселини, които подобряват функцията на невроните. Редовният прием на Омега 3 също е много важен.

5. Игри
Един от най-добрите начини да тренирате мозъка си. На моменти мозъкът може да е ленив, но предизивикателствата, пред които се изправя по време на игри, подобряват работата му. Игри като судоку и отгатване на загадки наистина помагат. Определени видове компютърни игри също се отразяват добре на коефициента на интелигентност.

6. Дневник
Навикът да си водим дневник или да записваме важните неща влияе добре върху работата на мозъка. Идеите са нетрайни и ако не се записват, може да изчезнат завинаги. Записването на мислите дава яснота и дълбочина на ума.

7. Спорт
Още един очевиден съвет – здрав дух в здраво тяло. Колкото и да опитвате да поддържате ума си, ако не поддържате тялото здраво, ще ви е по-трудно. Физическата активност влияе положително на мозъчната дейност. Доказано е, че дори 15 минути спорт на ден се отразяват благоприятно.

8. Писане на ръка
Модерният свят е пристрастен към клавиатурите. Но мозъкът ни помни много по-ефикасно, ако пишем нещо на ръка. Така че, ако искаме да тренираме мозъка си, добре е да оставим клавиатурата настрани.

9. Разнообразие
Опитвайте нещо ново всеки ден. Новите изживявания карат мозъка да образува нови невронни връзки, които пък подобряват изпълнението на ежедневните задачи. Най-добрият начин да научиш нещо е да го направиш сам.

Източник: Interesting Engineering

Превод и редакция: „Нова Вест“