България поема председателството на ЕС

34

От днес България е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз за 6 месеца

Официалното откриване на председателството на България ще бъде на 11 януари в Народния театър. На него ще присъстват председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и всички еврокомисари.На следващия ден ще се проведе среща на правителството с еврокомисарите.
Календарът на основните събития на Българското председателство включва над 25 събития на високо ниво, над 200 политически експертни събития, шест събития от парламентарното измерение и 12 неформални съвета. Ключов приоритет за страната ни ще бъде политиката на разширяване на Европейския съюз, предаде БНР. Една от най-важните срещи ще бъде Европейски съюз- Западни Балкани, която ще се проведе през май, допълва Бгнес.
Сред приоритетите са и утвърждаване на Общата селскостопанска политика и постигане на съгласие за финализиране на реформата на Европейската система за убежище, с цел прилагането на целенасочени мерки за предотвратява на незаконната миграция и трафика на хора. С предимство ще е и борбата с организираната престъпност и тероризма, както и приемане на нова правна рамка за
функционирането на Шенгенската информационна система. Друг приоритет е ускоряването на процеса на изграждане на единен цифров пазар.
България поеме от досегашния ротационен председател – Естония, работата по 120 пакетни досиета. Едни от най-тежките разговори,по които предстои да се търси консенсус ще бъде по темата за разпределението на мигранти между държавите-членки. Във времето на българското председателство ще продължи втората част от преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. В решаването на тези проблеми обаче София е само посредник, а разговорите не са под нейно ръководство, уточнява Бгнес.