Само 36 присъди за сексуални нападения две години след нощта в Кьолн

33

Снимка: DPA

Две години след масовите сексуални нападения над жени в германския град Кьолн по време на новогодишната нощ между 2015 и 2016 година, има само 36 осъдени, при 1210 подадени сигнала.

Общо над 280 души са посочени като нападатели – 101 алжирци, 91 мароканци, 37 иракчани, 29 сирийци и 25 германци, но в 159 случая не е могло да бъде доказана вина, съобщава Reuters.

28 души се издирват и все още не са задържани от германските власти. Има и случаи на прекратени дела, защото обвинените са експулсирани. Общо има повдигнати 46 обвинения пред съда, като в 36 от тези случаи има присъди. Всеки трети обвинен е кандидат за бежански статут.

Малкото присъди се дължат на факта, че нападенията са извършвани от големи групи мъже и е трудно да бъдат идентифицирани отделни виновници. Отделно се счита, че и полицията в Кьолн не е направила точна оценка на опасността. След този горчив опит, от миналата година в Германия действат нови правила на организация на празненства на публични места в новогодишната нощ.

Има специални зони за сигурност, в които може да се празнува – там полицейската охрана е много засилена. Такава зона има пред Бранденбургската врата, както и във Франкфурт, и в Майн. В Кьолн пък няма да бъде позволено събиране на големи групи хора, забранени са и фойерверките. Забрана за използване на пиротехника има още в Билефелд и Дюселдорф.