Историята за Коледа и традициите, свързани с нея

197

Основните коледни традиции са свързани с това да си сложим иглолистно дърво в хола, както и да пуснем закръглен старец да влезе в дома ни през комина. Ето откъде идват обичаите, които по-голямата част от света спазва по Коледа.

Дядо Коледа
Макар да ни се струва, че той винаги е съществувал, всъщност го има едва от 1935 година, когато рекламистът от Мадисън авеню, Хадън Съндбло, създава Дядо Коледа за рекламна кампания на Кока-Кола. В по-старите легенди Дядо Коледа е по-слаб и по-блед и героят му се базира на свещеник от IV век на име Николай, който се смятал за покровител на децата в по-голямата част от Европа. В Холандия го нарекли Sinterklaas и му приписали качеството да раздава подаръци. Малък чифт дървени обувки се оставяли до камината, за да ги напълни светецът със сладкиши. Различните държави все още има свои варианти на образа на светеца, но те постепенно се изместват от дебелият дядо в червен костюм, продукт на рекламата.

Целувки под имела
Традицията датира отпреди няколко века, но славата на растението е много по-стара. 300 години преди новата ера древните друиди вярвали, че имелът влияе върху сексуалността и ако се свари заедно с кръвта на два жертвени бика, е силен афродизиак. Славата на растението продължила да се носи през вековете. През 18 век венци от имел, украсени с панделки, се слагали в дневните, където младите госпожици можели да застанат и да чакат да бъдат целунати. След всяка целувка мъжете трябвало да откъсват по едно плодче от имела докато плодчетата свършат, след което венецът трябвало да се зарови, за да не последват 12 месеца лош късмет и целомъдрие.

Пуйка
Някога обичаят е бил на Коледа да се яде гъска. Семействата от средната класа се задоволявали с глава от глиган, докато по-богатите слагали на трапезата лебед. Пуйката се появила през 17 век, когато търговци я пренесли от Америка и я пуснали на пазара, рекламирайки я като чудесно ястие, особено ако се напълни със салвия и лук и се полее с боровинков сос (и ако не се взема предвид сухото ѝ месо.) Пуйката се прочула и след книгата „Коледна песен“ на Дикенс, в която Скрудж си поръчва пуйка за Коледа.

Елха
Ако се чудите кой е предложил да се реже дърво и да се слага вкъщи, да се украсява с лампички и на върха му да се слага звезда, трябва да знаете, че германците са в основата на тази традиция. Римляните окачвали зелени клонки по празниците, но саксонският евангелист Мартин Лутер за първи път украсил цяло дърво през 1510. Модата се разпространила във Великобритания по времето на кралица Виктория, когато нейният съпруг от германски произход, принц Албърт, получил елха като подарък, който да му напомня за детството му. Рисунка на кралското семейство около елхата се появила в илюстрованото издание London News през 1846 и всички се втурнали да ги имитират. Изкуствените елхи били изобретени през 1930 във фабрика, която произвеждала четки за тоалетни.

Картички
Разбира се, изпращането на картички за Коледа започва с появата на пощенски служби. Първата картичка била изпратена от сър Хенри Коул, директор на лондонския музей „Виктория и Албърт“, през 1843. Тъй като бил твърде зает, за да пише писма, той наел художник, който му нарисувал 1000 картички с изобразени празнични сцени и надпис „Весела Коледа и Честита Нова Година!“. Всичките му приятели му върнали жеста на следващата година и така било сложено начало на традицията по Коледа да се пращат картички.

Източник: mirror.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“