Уникално: Роди се здраво бебе от замразен преди 24 години ембрион (Снимка/Видео)

91

В американския щат Тенеси съпружеската двойка Бенджамин и Тина Гибсън станаха родители на необичайно дете.

Момичето се появи на бял свят от ембрион, който е бил замразен преди 24 години, съобщава CBS, цитиран от БЛИЦ.  26-годишната Тина Гибсън е забременяла през март тази година, след като в матката й е бил поставен ембрионът.  На 25 ноември е станало и самото раждане. Появилото се на бял свят дете е напълно здраво.

Щастливите родители кръстиха момиченцето Ема. Изследователите от Университета на Тенеси отбелязват, че става дума за уникален случай.  Това е нов рекорд по продължителност за съхраняване на замразен ембрион, от който на бял свят се е появило дете.

Получава се, че дъщерята на Тина Гибсън е само с година и нещо по-млада от своята майка.

Ембрионът е бил дарен в клиника на неправителствената организация на д-р Джефри Кинън, който е извършил трансплантацията. Става дума за Национален ембрионален център National Embryo Donation Center (NEDC). Често се случва хората с проблеми при зачеването да замразяват повече ембриони, отколкото използват. Тук настъпва и етичният проблем дали тези ембриони да бъдат унищожени или не, и ако да – кога. Организацията на д-р Джефри Кинън се занимава точно с това – да дава „живот“ на изоставените ембриони, като ги съхранява. Родителите също могат да пазят ембрионите, но обикновено това става срещу допълнителна сума.

Според лекарите по нищо не личи бебета, раждани от замразени ембриони, да притежават по-голям риск при раждането и отглеждането.

Д-р Кинън коментира, че по някакъв начин неговата организация спасява човешки животи. „Вярваме, че съществуването на човек започва с неговото зачатие, а по този начин ние го подновяваме“, казва д-р Кинън. Досегашният опит в света не показва разлики в честотата на появата на вродени малформации при децата, родени от спонтанна бременност и замразени ембриони. Криоконсервация за първи път е оповестена през 1986 г.

Следва да се отбележи, че ефективността на метода е ниска, независимо от факта, че се замразяват по най-нови технологии. Семейството в момента се готви за коледните тържества с най-хубавия подарък в ръцете си – почти едномесечната Ема.