Косъм доказва, че убиецът на Георги от Борисовата градина е Йоан Матев

184

Снимка: 24chasa

Косъм заковава Йоан Матев като убиеца на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина.

Ножът на убийството бе захвърлен в шахта и престоя там над година преди братът на заподозрения – Марсел да разкрие къде е е уликата, пише „България днес“.

Въпреки че той бил изцяло в засъхнала кал, експерти открили косъм от Георги по хладното оръжие. Биологична експертиза пък доказала, че той е морфологично сходен със сравнителен материал, иззет от убития ученик, става ясно от обвинителния акт по делото.

Преди месец  Софийският градски съд пусна на свобода Йоан Матев, обвинен за жестокото убийство в Борисовата градина. От най-тежката мярка – задържане под стража, съдът му наложи най-леката – подписка. 

Moтивът на съда е, че е изтекъл законовият срок за задържането му. По време на убийството Йоан е бил непълнолетен, затова и предвиденото в закона наказание е намалено под минимума. Властите нямат право и да го задържат под стража за повече от 8 месеца. Срок, който е изтекъл преди две седмици. Досега прокуратурата е трябвало да вкара делото в съда, каза съдията в процеса.

Втори юни 2015 г., малко преди да чуе сирените в памет на Христо Ботев, едно 15-годишно момче е намушкано смъртоносно в  Борисовата градина.

24-ти февруари 2017 г. – полицията посочи кой, според тях, е извършителят. Две години след убийството арестуваха Йоан Матев и го обвиниха.

Осем месеца след ареста Йоан Матев чу, че трябва да излезе на свобода. Чу и че съдът няма друг избор, защото законовият срок за задържането му е изтекъл. Срок, в който прокурорът е трябвало да вкара делото в съда, но не е успял.

Преди да излезе от килията обаче Йоан Матев ще трябва да изчака още едно съдебно решение – на втората инстанция. Тогава ще се реши окончателно дали той ще чака делото си на свобода. Това решение чакат и близките на убития Георги.

А кога делото срещу Йоан Матев ще влезе в съда, все още не е ясно.

Две години след убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина прокуратурата смята, че Йоан Матев е вероятният извършител. Причината – макар по намереното оръжие да няма отпечатъци или ДНК, всички доказателства водели именно към него. Подкрепят ги и показанията на брат му Марсел – човекът, който е завел полицаите при захвърления в шахта нож.