Фейсбук с признание: Социалните мрежи могат да вредят

43

От Фейсбук признават, че социалните медии могат да вредят. В прессъобщение Дейвид Гинсбърг, директор проучвания, и Мойра Бурк, изследовател на щат във Фейсбук, признаха, че редица научни изследвания установяват негативно влияние на социалните медии върху чувството за удовлетворение и представиха някои от мерките, които Фейсбук смята да предприеме в тази насока.

Редица научни изследвания повдигат въпроси дали хората общуват пълноценно онлайн или просто използват мрежата, за да си правят тестове и да споделят картинки за сметка на времето, което биха могли да прекарват с близките си. Именно затова екипът за проучвания на Фейсбук работи заедно с екипите по продукцията, за да повиши удовлетвореността на потребителите.

Като цяло, когато хората прекарват много време в пасивно възприемане на информация – четейки, но без да комуникират с други хора – те се чувстват по-зле след това.“

При експеримент, проведен от Университета в Мичиган, студенти, които по 10 минути четяли постове във Фейсбук, отчитали влошаване на настроението си в сравнение с други, които не прекарвали съответното време в социалната мрежа. Друго проучване на Университета в Сан Диего и Йейл пък открило връзка между кликането върху множество линкове и влошаването на психичното здраве.

От Фейсбук отчитат, че негативното влияние е факт.

Въпреки че причините не са съвсем ясни, учените предполагат, че това да четем онлайн за други хора води до негативни социални сравнения, защото в социалните мрежи се публикуват повече хвалби и излъскани варианти на образите на хората. Според друга теория интернет отнема на хората личната социална ангажираност.“

От Фейсбук, разбира се, изтъкват и ползите на социалните медии като споделяне на информация, обсъждане между приятели и съхраняване на спомени. Хората, които изпращат и получават повече съобщения, публикуват повече и коментират повече, се радват на по-висока обществена подкрепа и по-успешно се справят с депресията и самотата.

Признавайки негативната страна на социалните мрежи, от Фейсбук заявяват, че правят всичо възможно да намалят тези ефекти и да увеличат положителните. Няколко промени в нюзфийда ще осигурят повече възможности за смислено общуване и ще намалят пасивното възприемане на информация и нискокачествено съдържание. Някои от мерките включват редуцирането на заглавията, целящи висок трафик, както и на фалшивите новини; оптимизация на съдържанието, за да могат публикациите от хора, на които държим най-много да се появяват най-често в нюзфийда ни, както и нова организация на коментарите, която да подсигури по-добра комуникация.

Що се отнася до ефекта на технологиите върху вниманието, взаимоотношенията и подрастващите в дългосрочен план, от Фейсбук заявяват, че са наясно с проблемите и работят върху начини за разрешаването им.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“