България

Ударът срещу независимите медии е „груба политическа игра“

На министър-председателя Борисов не му харесва да има независими медии, заяви бизнесменът и медиен издател Иво Прокопиев.

Той посочи пред bTV, че премиерът е работодател на председателя на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), която наложи запор на негови имоти.

Цялата тази кампания е „груба политическа поръчка“, каза Прокопиев. На въпрос откъде идва ударът, той отговори: „Г-н Георгиев вчера си каза съвсем ясно. Той каза: „Моят работодател е премиерът Бойко Борисов“. Така че той, като един съвестен служител, най-вероятно изпълнява инструкциите на своя работодател. И сега е ред на неговия работодател г-н Борисов да каже на обществото той подкрепя ли репресията на КОНПИ срещу „Капитал“ и „Дневник“ или не я подкрепя“.

Прокопиев призна, че се е срещнал с Борисов, когато е разбрал за предстоящата проверка, но не за да се опита да я спре, а за да го информира за законовите нарушения, които се готвят – че това, което предстои да се случи, е несправедливо и незаконно. Премиерът отговорил, че и на него не му харесва, но нищо не може да направи. Но „не непременно Бойко Борисов казва истината във всяка ситуация“, добави гостът.

Проблемът е, че институциите на държавата са приватизирани, суверенът е подменен, те не служат на интересите на гражданите, а на интересите на няколко души (…) На г-н Борисов според мен определено не му харесва да има независими медии“, каза Прокопиев.

Вчера бизнесменът и КОНПИ взаимно се обвиниха в политически натиск, злоупотреби и изтичане на информация, след като Комисията наложи запор върху имоти на Прокопиев и неговото семейство в размер на близо 200 млн. лв. Председателят на КОНПИ Пламен Георгиев се оплака от медиен натиск и нарече изданията на Прокопиев „групировка“, а бизнесменът нарече Комисията „бухалка за репресия“.

Той определи действията ѝ като „много брутален натиск“, който показва „желанието да бъде запушена устата на медиите и да бъде убита тяхната икономическа база“.

Припомнете си обвиненията и аргументите на КОМПИ:

Чухме поне 10 груби лъжи“, коментира Прокопиев. По думите му „това, което КОМПИ прави, е доста брутално да се постави над закона и обективните факти“.
Твърденията на Комисията са „по същество обвинителният акт по сделката за „Каолин“ от 2002 г. на тогавашната прокуратура на г-н [Никола] Филчев. Единственото, което правят, е че го преповтарят, правят копи-пейст, но игнорират всичко, което се е случило с този обвинителен акт по-нататък в годините, А именно – на три съдебни инстанции съдът е казал, че тези твърдения не са верни“.

Прокопиев уточни, че той и фирмата му „Алфа финанс“, която е била мажоритарен собственик на „Каолин“ „мога да кажа, че тя не е участвала в приватизацията, а със съгласието на държавата и на Агенцията за приватизация е инвестирала капитал и е получила мажоритарния дял чрез увеличение на капитала, т.е. дори фактът, че съм участвал в приватизацията на „Каолин“ е груба лъжа“.

За отказа на „Сибелко“ да купи дружеството за 20 млн. долара, което впоследствие е продадено за 7 млн. лв. бизнесменът каза, че са се отказали да инвестират, защото не харесват структурата на суровината.

Освен това според мандата, който има по закон, КОНПИ няма право да разследва не само приватизационни, а и никакви други сделки. Има и поне две излизания от рамките на времето – по решение на Конституционния съд Комисията може да изследва източници на доходи 10 години назад, а те се връщат почти 20 години назад, а след това още веднъж излизат извън абсолютната давност от 15 години за подобен тип сделки и процедури. „Тук няма ноанси – или си в срока на абсолютната давност, или не си. Правото има някакви принципи, на които е устроено. Не можеш просто така да кажеш:Ние се връщаме към Великата октомврийска революция, защото нещо не ни харесва как е станало“, каза Прокопиев.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 седмица
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 3 седмици
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 3 седмици
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 3 седмици
  • Свят

Нова гореща вълна ще удари Балканите

Летните горещини продължават. През Западните Балканите ще премине гореща вълна този уикенд, започвайки от Сърбия. …

преди 3 седмици
  • Свят

Космически проблем: Може да се наложи на двама астронавти да прекарат месеци извън земното кълбо

Проблемите с безопасността на новата капсула "Старлайнър" на "Боинг" продължават. Заради това все по-възможно изглежда…

преди 3 седмици