Електронна система ще следи за вноса и износа на лекарствата у нас

18

С промяна в Закона за лекарствата ще бъде създадена информационна система за пътя на лекарствата от влизането им у нас, през търговците на едро и дребно до пациентите или до евентуално изнасяне в чужбина. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев за bTV. По думите му мярката ще е срещу незаконния реекспорт на медикаменти.

„Проверката, която направихме с прокуратурата и МВР показа, че (в разследваната схема) участват и медицински лица – в болници, в болнични аптеки. Задържат се лекарства, които са необходими за пациентите и при нова доставка тръгват зад граница”, разказа министърът. По думите му предложената от МЗ система ще отчита какви количества влизат, колко са реимбурсирани от НЗОК и колко излизат от България, като при износ, свързан с недостиг от регионален или национален мащаб, ще се намесват контролните органи.

Към момента само от една акция срещу такава схема за установени 80 млн. лв. загуби за държавата, а проверяваните подобни нелоялни практики са няколко, отбеляза Ананиев. По думите му новите текстове ще разпишат ясни правила и отговорности за всички участници.

Министърът се ангажира, че с новия си бюджет НЗОК няма да обръща гръб на нито един пациент – въпреки обвиненията на президента заради мораториума за нови оригинални лекарства. „32 молекули са предложени за следващата година, за 29 има най-добрите лекарства, които се прилагат в Европа (…) Само за 3 молекули няма, те са за много редки болести, но за тях ще намерим решение през бюджета на МЗ”, подчерта Ананиев.

Мораториумът за нови лекарства няма да ограничи лекарите, защото той не забранява изписването на каквито и да било лекарства, каза директорът на болница „Св.Екатерина”

По думите му мораториумът е спестил най-малко 40 млн. лв. на касата и наложеното от държавния глава вето „никаква доказателствена сила”.

По темата със състоянието на държавните и общински болници Ананиев каза, че на 20 декември ще е готова проверката на над 200 договора на над 30 болници в 28 области и при установено ощетяване ще се търси отговорност. По думите му за мораториум за нови частни лечебни заведения не може да се говори, но с националната здравна карта НЗОК ще решава с кого да сключва договор и с кого – не.