Протестиращите в Йерусалим: Нямаме нужда от приказки, дайте ни автомати (Снимки/Видео)

40

Снимка: Reuters

В Стария град на Йерусалим и около него днес се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи.

Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация срещу решението на САЩ да признаят града за столица на Израел, съобщи ДПА, цитирани от БТВ.

Хиляди палестинци се включиха в обявения днес „ден на гнева“. След края на молитвите в джамията Ал Акса в Ерусалим богомолци стигнаха до вратите на Стария град, скандирайки „Йерусалим е наш, Йерусалим е нашата столица“, а също и „Нямаме нужда от празни приказки, имаме нужда от камъни и автомати Калашников“.

Снимка: Reuters

Във Витлеем маскирани младежи запалиха гуми и замеряха с камъни израелските войници, които реагираха със сълзотворен газ. Протести имаше и в Рамала, където бяха задържани няколко души. Около 40 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелски войници в арабското село Кусра недалеч от Наблус.

Решението на Тръмп предизвика възмущение и протести и в Йордания, Египет, Индия, Афганистан и Пакистан, съобщиха информационните агенции. На някои места демонстрантите изгориха американски и израелски знамена.

Снимка: Reuters

В центъра на Аман протестиращите скандираха „Йерусалим е арабски“ и антиамерикански лозунги. Йордания играе особена роля в спора около Йерусалим, защото йорданският крал е религиозен пазител на намиращата се на Храмовия хълм в Стария град джамия Ал Акса, третата по важност светиня за мюсюлманите.

Снимка: Reuters

В Кайро стотици се събраха пред джамията Ал Азхар, скандирайки лозунги за арабско единство срещу „ционистката атака“. Съветник на великия имам на Ал Азхар заяви по египетската държавна телевизия, че американското решение показва колко неспособна е международната общност да помогне за решаване на конфликта със законови и политически средства.

„Никога не може да има посолство в Йерусалим, било то на САЩ, било на която и да е друга държава“, заяви Мохамед Механа.