Двама убити и над 200 ранени след кървавите протести в Йерусалим (Снимки)

76

Снимка: Reuters

Хиляди палестинци се включиха в обявения „ден на гнева“. Двама души са убити, а над 200 са ранени, съобщават информационните агенции.

Както Нова Вест съобщи по -рано, навсякъде в арабския и мюсюлманския свят имаше протести и сблъсъци срещу решението на Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел.

Денят в Йерусалим започна тихо – молитви на Стената на плача и молитва в джамията Ал Акса. Израелските власти обаче се подготвяха за сблъсъци, предаде БТВ.

Минути след мюсюлманската молитва възникнаха и първите прояви на конфронтация между палестинци и израелски униформени.

Снимка: Reuters

Сблъсъците започнаха, след като израелските власти решиха да блокират улицата, която води от джамията Ал Акса към т.нар. порта Дамаск, където към момента се провеждаше протест.

Според палестински информационни агенции на места израелските сили са използвали бойни патрони, а не както обикновено при такива размирици стоп патрони. Според медиите поне петима души са в критично състояние.

Снимка: Reuters

Израелската армия уби двама демонстранти от другата страна на границата с Ивицата Газа, предаде по-рано Франс прес, като се позова на „Министерството на здравеопазването“ в контролираната от ислямисткото движение „Хамас” палестинска територия. Махмуд ал Масри, на 30 години, бил застрелян източно от град Хан Юнис, в южната част на анклава. Това е първият палестинец, убит при протести срещу решението на Тръмп да признае в сряда Йерусалим за столица на Израел, отбелязва Франс прес. Втори палестинец е бил застрелян при демонстрация в източната част на Ивицата Газа.

Снимка: Reuters

Над 200 палестинци пострадаха при сблъсъци с израелската полиция на Западния бряг на река Йордан и в Източен Йерусалим, предаде ТАСС, като се позова на телевизия „Ал Джазира”. Тя цитира данни на Палестинския Червен полумесец за 217 ранени. 16 човека са били ранени в Ивицата Газа.

В Стария град на Йерусалим и около него се стигна до сблъсъци между палестинци и израелски полицаи. Силите за сигурност разпръснаха малка протестна демонстрация, съобщи ДПА.

Подобни демонстрации в знак на солидарност с палестинците бяха проведени и в други ирански градове. Иран призова за интифада. Експерти смятат, че регионът е на прага на трета интифада.

Стотици хора протестираха срещу решението на Тръмп в ливанската столица Бейрут и палестински бежански лагери в страната.„Йерусалим е арабски и ще остане такъв“, скандираха демонстрантите в Бейрут. В Сирия палестинци в бежанските лагери под контрола на правителството протестираха срещу решението на Тръмп.

Снимка: Reuters

Имамът на Омаядската джамия в столицата Дамаск Маамун Рахме призова за въоръжена съпротива срещу ИзраелВъпреки че голяма част от мюсюлманския свят се надигна срещу решението на Тръмп, американската позиция остава непроменена.

„Все още има въпроси, по които работим – паспортите на гражданите, картите, статута на консулството и посолството. Нямаме всички отговори на този етап, но решението на президента е достатъчно ясно”, заяви Хедър Норт, говорител на Държавния департамент на САЩ.

По-късно се очаква извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Снимка: Reuters

Темата е обсъдена и между външните министри на Русия и на Съединените щати по време на срещата на ОССЕ.

„Помолих Рекс Тилърсън да обясни каква логика виждат Съединените щати в това действие. Защото дори на фона на линията, която следваше доскоро президентската администрация, това решения не влиза в разумни граници”, каза руският външен министър Сергей Лавров.

Речта на Доналд Тръмп и последвалите събития в региона чувствително отдалечават израелци и палестинци от масата за преговори. Това каза пред bTV специалният пратеник на ООН в Йерусалим Николай Младенов.

Снимка: Reuters

Символично, Младенов ни посреща буквално върху т.нар. зелена линия, която през 49-та година разделя Източен със Западен Йерусалим.

„Страхът на всички ни е израело-палестинският конфликт да се превърне от национален в религиозен. Тогава той ще се смеси с хаоса, който е в региона и положението ще стане изключително трудно да бъде удържано”, каза Николай Младенов.

И докато Младенов говори с екипа на БТВ, в източната част на града избухва поредният протест. Гъстият черен дим в небето и тътените сякаш подсказват, че за светли и мирни дни в региона ще трябват много усилия, на евреи, палестинци, дипломати и политици.