България

Разчистват три села в Смолянско, откъснати заради свлачища

Снимка: Архив/bTV

Свлачища от поройните дъждове в Смолян и региона са откъснали три села от света.

Без достъп към момента са селата Киселчово, Мугла и Водни пад, обявиха на съвместен брифинг зам,-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, областният управител Недялко Славов, кметът Николай Мелемов и шефовете на полицията и пожарната.

Вечерта в събота със своя заповед кметът на Смолян обяви бедствено положение, след като на няколко места реките Черна и Арда излязоха от коритото си.

Сега положението е доста по-спокойно в областта. Реките вдигнаха критично нивото си, но оттока им е нормален и сега нивата им спадат“, каза Балабанов. Той поднесе съболезнования на близките на загиналия 62-годишен мъж в отнесената от свлачище ловна хижа по пътя за златоградското село Долен.

Това е напълно нелеп инцидент, зло стечение на обстоятелствата. Зад хижата има подпорна стена от суха зидария от 15- 20 години, която в този момент е решила да се срути. Човекът е получил сериозни травми, тъй като е бил до самата стена, в която се е блъснала първоначално скалната маса. До качването му в линейката е бил жив. но на път за болницата е починал, вероятно от вътрешни наранявания, още двама са с натрошени крайници в болница, а останалите 5-има мъже са се разминали само със много силен уплах. По случая е заведено следствено дело“, обясни Балабанов.

Той призова ловци и туристи да се въздържат да ходят в планината и заяви, че институциите в Смолянско са за пример в страната за перфектна работа, тъй като са се специализирали как се действа в такива ситуации понеже са се справяли с такива проблеми всяка пролет и есен.

Балабанов заяви, че бедственото положение и бързите мерки са взети превантивно по разпореждане на премиера, за да се мобилизират всички институции и частни фирми и да се избегнат по-големи инциденти.

В областта няма населени места без електричество, от АПИ почиства свлачища и срутища по пътищата в района.Най-сериозно е положението със село Мугла, където свлачище е затворило през ноща пътя. Според очевидци, то е огромно, от около 200 -300 кубика скали и кал.

Горските и частни фирми работят по разчистването му. Рачиства се и свлачище по пътя за село Киселчово, но няма бедстващи хора“, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов. Още преди обяд се очаква да спадне нивото на река Триградска и пътя към третото откъснато село – Водни пад да бъде отворен, след като вече е отворен пътя към селата преди него – Кестен и Жребово.

Голямо свлачище има и между селата Широка лъка и Стикъл, където се разчистват наноси и паднали камъни. Обилните валежи предизвикаха множество срутвания по пътната мрежа и по сигнали своевременно се отстраняват. Все още има достатъчно обем в язовирите. Следим внимателно язовир „Пловдивци“ като ново съоръжение. В него има достатъчно обем за водни количества. 1.20 -1.30 метра остават до преливане на язовир „Златоград“. Оставаме внимателни, предвид прогнозите за нови валежи до следобяда на днешния ден „, каза областният управител Недялко Славов.

На две места се наложи да правим диги през нощта; но имаме опита и готови чували с пясък, веднага мобилизирахме техника от фирми. Обявяването на бедствено положение е превантивна мярка, за да има спокойствие за хората и веднага да се мобилизират всички държавни институции и частни фирми. Всички критични точки се наблюдават постоянно.
Смятам, че контролираме положението“, заяви кметът на Смолян Николай Мелемов.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 2 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца