През 2018 г. масони от цял свят събира конференция в България

189

Снимка: Бнр

Международна конференция на тема „Масонството и обществото“ ще се проведе през септември следващата година в България по идея на Великата ложа на Куба – това съобщи във Варна проф.д-р Пламен Матеев – Велик майстор на Великата ложа на старите свободни и приети зидари в България, пише „Бнр“.

Според проф. Матеев в целия свят масоните работят в подкрепа на преодоляване на щетите от бедствия, грижат се за намаляване на агресията и зависимостите сред подрастващите и за увеличаване на броя на спортуващите младежи. Той съобщи, че от 4 до 9 -ти декември с участието на съюзните ложи в част от българските училища започва.

Проф.д-р Румен Ралчев – стар Велик майстор, арх.Венелин Жечев-първомайстор на ложа „Черноморски приятели,“ и Никола Николов – майстор на стол на ПЛМ „Черноморски приятели“ заявиха, че една от целите на масоните у нас е връщането на цивилизования диалог в обществото.

Стана ясно, че масоните продължават да настояват да отпадне текста в Закона за съдебната власт, в който членството в масонски ложи подлежат на деклариране пред Висшия съдебен съвет.

Във Варна се състоя голям масонски празник за тържественото отбелязване на пет важни за масонството годишнини, сред които са 135-годишнината от инсталирането на Първата Велика ложа на България със седалище във Варна и 100-годишнината от инсталирането на Великата символическа ложа на България.