България

Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали и Хасково (Снимки)

И днес от НИМХ предупреждават за обилни валежи в страната. Оранжев код е обявен за областите Смолян, Кърджали и Хасково.

Бедственото положение в Смолян, което беше обявено снощи вечерта заради преливането на няколко реки става в сила.

В областния град река Черна скъса дигите на 4 места и излезе от коритото си. Аварийни екипи и доброволци веднага реагираха и направиха изкуствени диги от чували с пясък. В село Смилян реката излезе от коритото си и наводни две къщи. В едната от тях живее 8-членно семейство, съобщава „bTV“.

Пътят към Киселинчево е пропаднал и до там не може да се стигне с автомобил. Заради преливане на река Триградска е спряно движението по пътя между Кестен и Жребчево. Бедственото положение в кюстендилското село Гърляно също не е отменено, но реката вече е с доста по-ниско ниво. Тя вече е в коритото си и опасност за селото към момента няма.

В с. Невестино шест къщи са със залети от водата дворове. Получен сигнал за преливане има и от разложкото с. Баня. Река Глазне скъса дига вчера сутринта и заля пътя към селото, но ситуацията вече е овладяна.

Дъждът в района на Благоевград и Кюстендил вече спря. Пострадали хора няма.

Река Искър също излезе от коритото си край град Своге.

Снимка: Фейсбук

Сложна е и ситуацията и в Смилянското корито. В Арда и Могилица реката е преляла.

Кметове и кметски наместници ще следят за нивото на реките през техните територии и при необходимост ще организират настаняването на бедстващото население в училищата и читалищата. Забранява се движението и пребиваването на МПС на определени критични участъци. При отказ от доброволно напускане на опасни за живота на гражданите сгради, да се извърши принудително извеждане на същите, се посочва още в заповедта.

Обявено е частично бедствено положение за общ. Кюстендил и е въведен план за защита при бедствия в част „Наводнение“. В следствие на наводнение, предизвикано от повишаване нивото на река Бистрица в района на с. Гърляно и с. Долно село, освен екипи на ПБЗН е привлечена техника за НАВР от строителна фирма Рила – 2  багера, 3 камиона и кран. Прочистено е  речното корито и светлите отвори на два моста в двете села. Насипана е едра скална маса на проблемните участъци от речното корито. Превантивно стопаните на къщите, които са в близост до реката в с. Гърляно са изтеглени на по-безопасно място и след понижаване нивото на реката те се завърнаха по домовете си.

С техника на общ. Невестино е направено прочистване на речното корито на река Елешница в с. Ваксево.

В Дупница на ул. Васил Расолков в непосредствена близост до река Отовица е паднала подпорна стена на двор на къща. Къщата се намира на три метра от реката и поради опасност от подкопаване на основите й двамата жители са евакуирани при роднини.

В Перник за същия период в пожарната са получени 97 сигнала, свързани с усложнената метеорологична обстановка. Те са били предимно за наводнени мазета и участъци от пътната инфраструктура. На терен са работили 8 екипа на ПБЗН с около 24 служители и с 8 автомобила.  Най-тежка остава обстановката в кварталите Мошино, Изток и Клепало.

В столицата пожарните и спасителните екипи са реагирали на над 80 сигнала, извършени са 60 отводнявания, осигурени са 17 дежурства. Към момента има 3 сигнала за наводнени мазета, приземени етаж и дворове. По-критична точка остава яз.Суходол, където на място има екип с хидромодул на  ССОД. Нивото на водоема, към момента е в норма. При необходимост се изпуска контролирано.

Обстановката се нормализира в останалите критично участъци. Продължава контролът по критичните точки на нивата на реките и язовирите.

В Берковица пожарни и спасителни екипи са извършили 5 отводнявания на мазета на жилищни сгради;във Вършец – 9 подобни операции. Към момента обстановката на територията на област Монтана е нормализирана. Няма действащи екипи на ПБЗН. Валежите са спрели, създадена организация за ежечасно наблюдение на критичните участъци на реки и язовири.

Вчера край златоградското село Долен ловна хижа се срути. Вследствие на проливните дъждове, скална маса се е свлякла и е помела ловната хижа, в която към момента е имало осем души.

Снимка: Ева Тошева

Хората са били в хижата, когато се е чул тътен, след което последвало навлизане на земна маса в хижата и присъстващите в помещението буквално били избутани от нея. Пострадали са още двама, които са в болницата в Кърджали. Единият от тях е с комоцио и травми на крайниците, а другият също е с травма на подбедрицата.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 3 дни
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца