Учителка от София принуждава първокласници да ѝ целуват ръката

199

Снимката е илюстративна

Столична учителка принуждава първокласници да ѝ целуват ръката.

Скандалният случай е от софийското 17-о училище. Институциите вече започнаха проверка, а повече от два часа продължава извънредната родителска среща заради инцидента, предаде bTV.

По време на занималнята във вторник учителка решава да помогне с дисциплината на своята колежка в първи Г клас и първокласниците са принуждавани да целуват ръката на своята преподавателка.

Родителите сигнализират още за вербално и физическо насилие спрямо децата им.

Другата госпожа, която за нашите деца е чужда и непозната, е помолила всички деца, целият клас, да станат прави – първо с ръцете горе, докато им умалеят ръцете, след това да клекнат с ръцете напред, докато им умалеят краката. След което едно по едно насила да целунат ръка на госпожата си по френски език”, разказа Ина Радева, майка на първокласник.

Родителите подават жалба в училището още на следващия ден и внасят сигнал в Инспектората по образование. Ина сезира и полицията, и Агенцията за закрила на детето, заради случилото се със сина й.

Най-сериозен емоционален отпечатък е оставило това принудително целуване на ръка. Разказвайки, и на мен, и на татко си – той разказваше с известен срам, неудобство и дори погнуса”, допълни Ина Радева.

Записите от видеонаблюдението в класната стая на първолаците потвърждават разказа им.

Колегите са се опитали да приложат неособено успешно подход на ролева игра, това, което казвате в някакъв смисъл го е имало на записите”, каза д-р Антоан Тонев, директор на 17 СУ „Дамян Груев„.

Той уточни, че не е съгласен с подобна ролева игра, че е твърде рано да се правят генерални изводи и, че ще направят проверка и ще вземат мерки това повече да не се повтори.

Учителката, предложила странните мерки за възпитание, е педагог отскоро, а другата, чиято ръка са целували учениците, е с предупреждение за наказание отпреди. Проверяващите са изискали обясненията им, а психолог вече се е срещал с децата.

Още вчера проверяващи от Отдела за закрила на детето са били в училището. Оттам заявиха, че пред проверяващите учителките са играли на игра „кои деца са послушни, кои не са и какви наказания, може да им се приложат„.

За да се справят с психологическата травма децата, специалисти ще работят с тях.

Официалната проверка на инспектората ще приключи в средата на декември, но се очаква решението на училището за наказание на двете учителки да е ясно до края на другата седмица.