България

Обзор на обстановката в България след валежите

За последното денонощие спасителните екипи са реагирали на над 140 сигнала за произшествия. Няма пострадали, загинали и бедстващи хора.

Напрегната за екипите на пожарната, доброволците и местната власт бе изминалата нощ. Извършена е огромна по обем дейност, в която участваха няколко стотин човека. Добрата новина е, че към момента няма пострадали, загинали и бедстващи хора. Обстановката на територията на страната е сравнително спокойна. Предприети са всички възможни действия за незабавна реакция от структурите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Така обобщи оперативната обстановка на територията на страната директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

По думите му, за последното денонощие екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ са реагирали на 143 сигнала за произшествия – почти 100 от тях са свързани с интензивните превалявания. Основните сигнали са за отстраняване на опасни предмети, паднали дървета и клони, както и отводняване на пътна инфраструктура, приземни етажи и мазета. Най-много сигнали са получени на територията на София-град и областите Перник, Кюстендил, Благоевград и Кърджали.

София-град. Възстановена е скъсана дига в кв. Мало Бучино. Участват пожарни автомобили, специализирана и инженерна техника (булдозер и челен товарач (фадрома). Действията се извършват със съдействието на аварийна група от Столична община. Екип пожарникари оказаха съдействие и изведоха една жена от наводнен имот. Изградени са диги от чували с пясък в кв. Горна баня, на ул. „Фортов път“ – местност „Смърдана“, както и до манастир Св. Мина. В изграждането на предпазните съоръжения участваха екипи и верижна техника на Столичната пожарна и екипи от Перник и Пирдоп.

Към 6.00 часа в оперативния център на Столичната дирекция „Пожарна безопасност и за защита на населението“ са получени над 130 сигнала за възникнали инциденти след интензивните валежи – предимно за отстраняване на паднали дървета и клони и отводняване на пътна инфраструктура, приземни етажи и мазета.

Перник. На територията на областта са отработени над 30 сигнала за произшествия –отводнявания на училищни мазета и избени помещения на частни домове. В село Негованци са наводнени 6 къщи в ниската част на населеното място. От тях е евакуирано семейство, което е настанено при роднини. Причината за наводнението е големия водосбор от Колош планина, която се намира над селото.

Кюстендил. Към 6.00 ч. нивото на водата на река Бистрица остава високо – все още има свободен обем до преливането й. С тежка верижна техника е отстранено дърво, намиращо се в коритото на реката, непосредствено преди моста на път Е 871, свързващ Кюстендил с ГКПП Гюешево. Екипи на пожарната са евакуирали двама души от къща в град Дупница – причината е срутила се подпорна стена на река Отовица. Във връзка с високото ниво на река Бистрица към 8 часа бе обявено частично бедствено положение за село Гърляно. Там продължават усилията за защита на мостово съоръжение.

Благоевград. Продължава наблюдението на реките Глазне и Бъндеришка, където има завишен отток. Изградените към момента диги са в добро състояние и превантивно на критичните точки е разположена тежка верижна техника. Следи се нивото на река Струма в района на село Бяло поле, където нивото на реката се е покачило с 2 метра, но до критичното ниво остава 1 метър.

Кърджали. До този момент на територията на областта са регистрирани 4 произшествия, свързани с метеорологичната обстановка.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца