Маниаците по чистота често са расисти, сочи проучване

40

Учени са установили, че има връзка между социалните предразсъдъци и нетолерантността към визуални несъответствия.

Проучване на Университета Йейл в Кънектикът твърди, че склонността към естетическо еднообразие , която често се проявява като обсесия по чистота и симетрия, лежи в основата на предразсъдъците.

Раздразнението от неща като изкривени рамки на картини, разместени плочки и неподредени бюра обяснява защо някои хора дискриминират определени обществени групи като етническите малцинства и наркоманите, твърди изследването.

След серия от осем експеримента сред американски и китайски деца и възрастни, екипът учени открил, че онези, които демонстрирали непоносимост към картини с визуална асиметрия, имали и повече точки в тестовете за дискриминация.

Участниците трябвало да реагират на изображения с нарушени визуални модели и на измислени ситуации, включващи социална сегрегация.
Един от измислените сценарии бил във въображаем град, където един гражданин живеел в зелена, а всички останали – в сини къщи. Други групи, включени в тестовите изображени, били затлъстели хора, транссексуални и хора с изразени кожни заболявания.

Учените открили силна корелация между враждебното отношение към групите с различни хора и раздразнението от визуални несъответствия. Според статията, публикувана в списание Natural Human Behaviour, тази корелация е по-силно изразена при възрастните, отколкото при децата.

Изследването обяснява защо хората се чувстват неудобно в компанията на по-различни хора, които се отклоняват от социалните норми по някакъв начин.“, обяснява авторът на експеримента, Антон Голуитцър.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“