Учени са на крачка от създаването на изкуствен живот

35

Снимката е илюстративна

Учени от САЩ написват световната история, като са създали жив организъм с естествена и изкуствена ДНК, способен да произвежда нови синтетични протеини.

Постижението е окачествено като голяма крачка напред към създаването на изкуствен живот,  предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

В свой предишен труд Флойд Роумсбърг от института „Скрипс“ в Ла Хоя. Халифорния. показва, че е възможно да се разшири генетичният код на ДНК отвъд четирите й букви А (аденин), С (цитозин), G (гуанин) и Т (тимин).

През 2014 г. Роумсбърг и колегите му създават щам на бактерията Ешерихия коли с две допълнителни букви, които не се съдържат в естествения генетичен код – X и Y.
В новия си труд учените показват, че въпросната отчасти синтетична форма на бактерията е в състояние да приема инструкции от „хибридния“ код, за да произвежда нови протеини.
„За първи път клетка транслира протеин, използвайки нещо друго освен базите A, С, G и Т“, казва Роумсбърг.

Въпреки че действителните промени в организма са малки, постижението е съществено. „Това е първата промяна в живота, правена някога“, допълва ученият.
Пътя към постигането на тази цел Флойд Роумсбърг следва през последните 20 години. Създаването на нови форми на живот обаче не е основният му стремеж. Ученият се интересува главно от използването на разширената генетична азбука за създаването на синтетични протеини, приложими в лечението на болести, и през 2014 г. създава специализираната компания „Synthorx“.

Много протеини, които искаме да използваме като лекарство, се изчистват твърде бързо от бъбреците„, обяснява Флойд Роумсбърг.

Новата система може да позволи на учените да прикрепват мастни молекули към лекарствата, за да ги задържат по-дълго време в тялото.
Роумсбърг е наясно, че създаването на полусинтетични организми поражда опасения за „изплъзването“ на хибридния живот извън лаборатория. С новата система това на практика е невъзможно.

В естествената ДНК базовите двойки се свързват чрез водородни връзки. При синтетичните X и Y свързването се осъществява чрез напълно различен процес, който не позволява те случайно да формират връзки с естествените бази. Тъй като клетките не могат да произвеждат собствени X и Y без добавянето на определени химикали, полусинтетичните организми не могат да живеят извън лаборатория. „Няма как те избягат. Сценарият „Джурасик парк“ е невъзможен“, казва Флойд Роумсбърг.