Подсъдимият в Хага, който опита да се самоубие, е починал в болницата

26

Генерал Слободан Праляк, който се самоуби по шокиращ начин на заседание на Международния трибунал в Хага, се оказа, че е по професия драматург и режисьор.

Бившият командир на босненските хървати, съден за военни престъпления, изпи чаша с отрова в съдебната зала, когато чу присъдата си. По-късно трибуналът потвърди, че Праляк е починал в болницата, съобщи Nova.

Слободан Праляк е хърватин. Той не е военен от кариерата или професионален политик. По професия той е драматург и театрален режисьор, но решава да се включи. Така става ръководител на паравоенни формирования, съставяни от хора на изкуството и интелектуалци. Участва в битките в Мостар. Те се сражават срещу мюсюлманите в Босна и Херцеговина – бошняците. Чрез етническо прочистване отрядите искат да създадат хърватска република – Херцег-Босна. Загиналите в сраженията са хиляди.

Заедно с още петима души той отговаряше за военни престъпления и престъпления срещу човечеството и беше осъден на 20 години затвор.

Международният наказателен трибунал в Хага е създаден през 1993-та година, за да накаже отговорните за масовите убийства, геноцида и военните престъпления след разпада на Югославия. Това трябваше да бъде последното заседание на тази институция.