Подсъдим в Хага опита да се самоубие (Видео)

47

Международният трибунал прекрати четенето на присъдата срещу шестима босненски хървати, след като един от подсъдимите отпи някаква течност, за която се предполага, че е отрова.

Секунди, след като чу, че обжалването на 20-годишната му присъда не е удовлетворено, 72-годишният бивш началник на щаба на Хърватския съвет за отбрана Слободан Праляк извика гневно: „Праляк не е военнопрестъпник. С презрение отхвърлям присъдата ви“. След това той отпи някаква течност и седна, пише dariknews.bg

Съдията нареди да се прекрати четенето на присъдата. Той забрани чашата, от която е пил Праляк, да се изнесе от съдебната зала. По-късно бе съобщено, че Праляк е жив и получава медицински грижи. Според журналисти на агенция „Франс прес“ минути след инцидента пред сградата на съда е пристигнала линейка и хеликоптер. На мястото са дошли и медицински екипи за спешна помощ.

Към 15 ч. четенето на присъдите срещу босненски хървати в Хагския трибунал беше възобновено. Съдът потвърди присъдите на първа инстанция на подсъдимите Ядранко Пърлич – 25 години, Бруно Стоич – 20 години, и Слободан Праляк – 20 години.

На първа инстанция обвиняемите по това дело бяха осъдени общо на 111 години затвор за преследване, убийства, изнасилвания, депортация, държане в плен, унищожаване на имущество и други престъпления срещу босненски мюсюлмани по време на войната от 1992-1995 г.