Президентът Румен Радев откри улица в Кипър на името на Левски (Снимки)

50

Президентът Румен Радев откри улица в Кипър, носеща името на Апостола на свободата.

Почитането на паметта на Васил Левски сближава още повече народите на България и Кипър. Апостола на свободата е част от България, от нейното минало, настояще и бъдеще. Заветите му са още по-силни, когато сме далеч от родината, предадоха от прессекретариата на Президентството за Нова Вест.

Това заяви президентът Румен Радев, който днес участва в церемония по откриването на улица с името на Васил Левски в Лакатамия, Никозия. Държавният глава Румен Радев е на двудневно посещение в Република Кипър по покана на своя колега Никос Анастасиадис.

На церемонията присъстваха десетки представители на българската общност и граждани на Кипър, живели в нашата страна. Президентът се обърна към българите в Кипър с думи на благодарност за това, че съхраняват българските ценности, език и култура и извън пределите на родината.

Румен Радев изрази признателността на българската страна към кмета на Лакатамия Фотула Хаджипапа и общинския съвет за възможността да бъде почетена паметта на героя на българското освободително движение Васил Левски в кипърската столица.

Българският държавен глава е на официално посещение в страната по покана на кипърския си колега.

По време на посещението на президента в Кипър между двете страни бяха подписани Меморандум за сътрудничество в областта на корабоплаването и тригодишна Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката за периода 2018-2021 г. от заместник-министъра на външните работи на България Емилия Кралева и министъра на земеделието, развитието на селските райони и околната среда Никос Кугиялис.

Румен Радев запозна Никос Анастасиадис с приоритетите на България в рамките на предстоящото Председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г.

Уверен съм, че приоритетите на България са общи и за двете страни. Намирането на консенсус в динамичното време, в което живеем, е важно, за да бъде Европейският съюз единен и силен”, каза българският президент и благодари за готовността, с която институциите на Кипър споделиха опита си от успешното европейско председателство през 2012 г.

Насърчаването на конкурентоспособността на отделните европейски държави и на Европейския съюз е възможно да бъде постигнато само чрез утвърждаването на Кохезионната политика като фактор за икономически растеж, подчертаха двамата президенти.