Право на по-дълъг престой в Турция ще имат българи и гърци от турски произход

58

Всички българи и гърци, които са с турски произход ще имат право на по-дълъг престой в Турция.

Вицепремиерът Хакан Чавушоглу е заявил, че български и гръцки граждани от турски произход, които са влезли в Турция до 31 декември 2017 г., ще получат право за по-дълъг престой в Турция, информира турската частна агенция Доган, цитирана от БТА.

Писменото решение е готово, чака се само да се подпише от министъра, очаквам до няколко дни да бъде готово и да влезе в действие, поясни вицепремиерът. По думите му промяната ще позволи на граждани от турски произход от България и от Гърция да се ползват с право на жителство за по-продължително време.
Чавушоглу каза това в реч пред участниците в общото събрание на Дружество Джебел, което се състоя в населения компактно с изселници от България и Балканите град Бурса.

Според сега действащата уредба българските и гръцките граждани имат право на престой от шест месеца в Турция в рамките на една календарна година.
Вицепремиерът, който е председател на правителствената агенция за турските и родствените общности зад граница, посочи още, че с решение на министерството на труда и социалната сигурност е била дадена възможност на турците в България да получават лечение в Турция срещу месечна сума от 53 турски лири.

„Сънародник от България сега може да отиде в областната дирекция по социално осигуряване в град Одрин, да се регистрира там и срещу месечна сума от 53 лири да получава медицинско обслужване и лечение в Турция“, заяви Чавушоглу.