Учителки близначки от Велико Търново мечтаят за частна детска градина

158

Снимка: borbabg.com

Мирела и Валентина Илиеви са млади, усмихнати, изпълнени с желание да работят и да научат децата на добродетели. 

Вярват във фразата, че първите 7 години са най-важни, затова отдават цялата си енергия в обучението и възпитанието на малчуганите. Близначките Мирела и Валентина са учителки в старата столица, най-добри приятелки и пример за това, че работата с деца е призвание.

Двете момичета са родени в семейството на военен и още от ранна детска възраст разбрали какво е ред и дисциплина, но никога не им липсвали любов, внимание и нежност. Казват, че благодарение на строгия, но справедлив родителски контрол, са успели да изградят характерите си, научили се да се борят и да довършват целите си докрай, пише borbabg.com. Сами открили какво е толерантност и споделяне, а егоизмът е непознато понятие за тях.

Момичетата са завършили начално образование в ОУ „Бачо Киро“, а средно – в Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Колебаели се между журналистика и психология, но животът им отредил да тръгнат по съвсем различен път. Във ВТУ били приети да учат начална и предучилищна педагогика, макар това да не била мечтаната специалност. Само един семестър обаче бил необходим, за да разберат, че това е най – доброто, което можело да им се случи.

„Оказа се, че материята е много интересна, а работата с деца носи страхотно удоволствие. Заслужаваха си всички безсънни нощи в учене, правене на реферати и проекти. След това завършихме и магистратура „Управление на образованието“, споделя Валя.

Мирела работи като учител по заместване в подготвителната група в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“, а Валя – в детска градина „Пролет“. „Отговорността е много голяма, ние сме първите хора от образователната система, с които децата се сблъскват. На нас се пада задачата да ги научим на правила и норми, да бъдат човечни, добри, толерантни“, коментира Мирела. Двете с Валя полагат усилия да сложат край на агресията сред децата и смятат, че това може да се случи само с много търпение и любов.

Макар момичетата да са близначки, всяка от тях има своите особености. Валя е по-пряма, директна и разговорлива, тя не се страхува да изкаже мнението си, но по начин, по който отсрещната страна да не се засегне. През свободното си време се занимава с любителска фотография. Обича да снима хубави моменти от ежедневието си и събирания с приятели. Мирела пък е по-сдържана, запазва мислите за себе си и анализира повече ситуациите. Всичко си споделят и нямат тайни една от друга. Мечтата им също е обща. „Ако един ден имаме големи финансови възможности, бихме направили частна детска градина. Тя би се намирала в квартал „Зона Б“, ще има нестандартна форма на сградата, за да е интересна на децата, голям двор, където да тичат на воля, и много цветя“, заяви Мирела. Валя допълни, че децата от мечтаната градина биха били водени всеки месец на екскурзии у нас, за да се запознаят с родните забележителности и история.

Момичетата имат поглед и върху работата с деца със специални образователни потребности. В групата на Валя има трима такива малчугани, а при Валя е едно дете. „Тези деца имат нужда от подкрепа и социализация. Когато постъпиха при нас, им беше трудно да свикнат с режима и обстановката. Но няма невъзможни неща. Днес всички деца ги прегръщат и обичат, карат ги да се чувстват добре и по този начин да се развиват“, коментира Валя.