Намериха застреляна мечка край Казанлък

79

Убита мечка е била намерена на 23 ноември към 20 часа вечерта край в Енина.

На 23.11.2017 г. в РУ – Казанлък е получено съобщение от служител на Национален парк „Централен Балкан“ за убита мечка в местността „Картала“, намираща се в землището на с. Енина. От извършения оглед е установено, че животното е около три годишна мъжка кафява мечка с огнестрелна рана в областта на корема. Това съобщиха от пресцентъра на МВР за Нова Вест.

До разкриване на престъплението се стигнало след като не е засечено движение от предавателя, който бил поставен на мечето. По данни на природозащитниците то идва от Априлци. Градът е от северната страна на Стара планина, докато село Енина се намира от юг.

Най-вероятно животното е прехвърлило Балкана в търсене на храна. Преди известно време стопани се оплакаха, че няколко домашни животни са станали жертва на мечка стръвница. На различни места в балкана са убити няколко телета, коне и овце. Не е ясно дали това е мечката която се е превърнала в стръвница.

По случая е образувано досъдебно производство. Това което ще затрудни разследването е, че куршумът, поразил защитеното животно, не е останал в трупа.