Хората, които украсяват за Коледа отрано, са по-щастливи

123

Ако безуспешно се опитвате да убедите членовете на семейството, че не е твърде рано да закачите коледните лампички, покажете им резултатите от това проучване.

А те гласят, че хората, които украсяват рано, са по-щастливи от тези, които чакат, според експерти психолози.

По-ранното украсяване може да ви накара да се чувствате по-добре, като ви напомни за детството, когато не е било нужно да се справяте с безброй отговорности и стрес.

Въпреки че ранното украсяване би могло да бъде израз на някаква обсесивна симптоматика, най-често това се прави от носталгия – или за да се съживи магията, или за да се компенсира липсата на достатъчно топлина в детството.“, казва Стив Маккеън, психоаналитик.

В свят, пълен с безпокойство и тревожност, хората обичат да се занимават с неща, които ги правят щастливи, а коледната украса събужда точно такива емоции от детството. Украсата е път към магията от детството, неговите вълнения и трепети. Така че колкото по-рано украсим, толкова по-дълго ще трае това вълнение.“

Проучване на списание по психология пък установило, че ако украсите къщата си отвън, ще изглеждате по-приятелски настроени към другите хора.

За хората, изгубили близък, Коледа напомня за по-щастливи времена. Ранното украсяване може да помогне на такива хора да се почувстват по-спокойни и по-свързани с онзи близък, когото са изгубили.

Източник: Independent.co.uk

Превод и редакция: „Нова Вест“