Седем интересни факта за човешкото тяло, които може би не знаем

80

Снимка: Pixabay

Хората често разпространяват помежду си информация, която с времето се възприема като абсолютен факт. Това важи и за определени схващания относно човешкото тяло. Градските легенди твърдят, че алкохолът затопля тялото (вярно) и че новородените не изпитват болка (невярно).

Неверни факти за човешкото тяло и здравето ни се разпространяват още по-бързо днес с помощта на интернет. Ето 7 „факта“ за човешкото тяло, при които нещата не стоят точно така, както сме сивкнали да мислим.

1. Пръстовите ни отпечатъци са уникални
От над 100 години пръстовите отпечатъци играят основна роля в криминалните разследвания. Всичко започва с шотландския учен и лекар Хенри Фолдс, който през 1888 пише статия, в която обяснява, че всеки човек има уникални пръстови отпечатъци. В момента обаче се счита за невъзможно да се докаже, че няма хора с еднакви отпечатъци. Вероятността за това е малка, но не е невъзможно. През 2005 Саймън Коул, криминолог в Калифорнийския университет, публикува проучване, в което описва 22 случая на грешки с пръстви отечатъци в историята на американската съдебна система.

2. Способността да навиваме езика си е генетично обусловена
През 1940 генетикът Алфред Стъртевант твърди, че способността да се навива езика се унаследява. 12 години по-късно това твърдение е опровергано с проучване върху 33 двойки еднояйчни близнаци, при 7 от които единият можел, а другият не можел да навива езика си. Гените на еднояйчните близнаци са еднакви, така че тази способност очевидо не се унаследява. Въпреки това, 65 години по-късно, този мит продължава да циркулира.

3. Имаме 5 сетива
Често учим децата, че имаме 5 сетива: зрение, слух, вкус, допир и обоняние. Този „факт“ идва от Аристотел, 350 г. пр. н.е. Ние обаче имаме много повече от пет сетива. Всъщност учените не са сигурни точно колко повече, но се твърди, че сетивата ни са между 22 и 33. Някои от тях са чувството за баланс, усещането за температура, усещането за болка и за движение.

4. Ноктите и косата продължават да растат след смъртта
С телата ни се случват доста страховити неща след смъртта, но ноктите и косата не продължават да растат. За да се случва това, тялото трябва да произвежда нови клетки, което е невъзможно след смъртта. След смъртта кожата ни се свива заради дехидратацията и това предизвиква оптическата илюзия, че ноктите и косата стават по-дълги.

5. Не трябва да будим сомнамбул
Въпреки че около 7% от хората ходят насън в някакъв момент от живота си, никой не е наясно с точната причина за сомнамбулизма. Вярването, че е опасно да събуждаме човек, който ходи насън, идва от древността, когато хората са смятали, че душата напуска тялото докато спим. Събуждането на сомнамбул се считало за опасно, защото душата можело да не успее да се върне в тялото му. По-съвременните версии са, че можем да причиним инфаркт на спящ човек, ако го събудим рязко. Със сигурност е опасно обаче да оставим сомнамбул да се разхожда, защото би могъл да се нарани, така че най-добрият вариант е да го насочим обратно към леглото му.

6. Глътната дъвка се разгражда за 7 години
Според тази легенда дъвка, която сте глътнали преди години, още се намира някъде в стомаха ви. Не се знае откъде произлиза този мит, но опровергването му е лесно. Дъвката съдържа синтетична гумена основа, която не може да се смели в стомаха. Но това не означава, че дъвката не може да мине през стомашно-чревния тракт. Човешкото тяло може да изхвърля през червата предмети с размери на монета, така че дъвката не е проблем. Все пак, ако глътнете няколко дъвки наведнъж, масата, която трябва да излезе, може да се окаже доста голяма и да се наложи намеса на лекар, за да извади дъвките.

7. Повечето телесна топлина се отделя чрез главата
Този мит не е толкова стар и има известен научен резон. Началото му е през 1950, когато американската армия прави проучване как студът влияе на войниците. Доброволци били облечени в арктически костюми и пуснати на минусови температури. Изводът бил, че най-много топлина се губи чрез главите, но не бил взет предвид факта, че само главите на участниците не били защитени по никакъв начин от студа. Що се отнася до студа, топлина се губи през всички части на тялото.

Източник: Science Alert

Превод и редакция: „Нова Вест“