Любопитно

Утре празнуваме денят на християнското семейство. Вижте народните поверия

На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.

Според традицията в деня на християнското семейство, родителите трябва да заведат децата на църква, като по този начин покажат духовните си задължения към наследниците си. След това цялото семейство трябва да седне на масата с чаша вино в ръка и да похапне вкусно ядене и питка. Дори и да не можете да спазите всички традиции за църковния празник, отделете в този ден малко повече време за децата си, поговорете с тях, кажете им колко са важни и специални за вас. Демонстрирайте любовта си към тях и към любимия човек, защото тя е в основата на всяко здраво семейство!

По стара българска традиция, седмица след раждането на дете в семейството се замесва погача. В щастливия дом се събират единствено жени, които го огласят с песни. Една от тях е песента, разказваща за бездетна булка, която повива камък и го люлее девет месеца, след което той се превръща в истинска рожба. Така щастливият край вдъхвал вяра в магическата сила на изречените думи.

Нашите деди са вярвали, че най-тежкият грях е свързан с изричането на тежка дума срещу девойка или момък. Дума, която би попречила на бъдеща сватба, на създаването на крепко семейство, радващо са на многобройна челяд и благоденствие. Ето защо в народните ни песни се пее, че душата на човек, изрекъл думите „мома годена одума, одума и къща развали“ ще е отлъчена в отвъдния свят, тъй като е извършила непростим грях.

Според народните вярвания, ако жените раждат деца, без да изпитват силна болка, членовете на семейството доживяват до дълбоки старини, стадата се множат и овцете дават много мляко, а лозята, нивите и овощните дръвчета раждат повече, всичко това се случва по милост на невидимия стопанин на къщата.

Обредът, наричан „стопанова гозба“, се извършвал именно в негова чест. Тогава се правил курбан от черна кокошка или овен, а на трапезата присъствали още баница, пита и вино. Най-възрастната жена в дома заделяла от всичко по малко и го поставяла в четирите ъгли на тавана на къщата, изричайки думите „Радвай се, стопане! Весели се, къщо!“

Преди семейството да се събере около трапезата, отново най-възрастната жена изливала вино в огъня и пепелта на домашното огнище с думите „Цъфти къщо! Весели се, стопане! Където идеш, тук да се върнеш. Роса да доведеш, жито да донесеш“. И това далеч не била единствената благословия за благоденствие и изобилие в дома.

Много от традициите и обичаите, спазвани на този ден, са останали в историята, но Денят на християнското семейство е празник, който трябва да почитаме и уважаваме. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много, много любов.

Трапезата не се вдига, тъй като според поверието, Богородица влиза да похапне от ястията и да благослови дома и семейството.

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Дарин Попов

Скорошни постове

  • Любопитно

Изяж или бъди изяден – мъж нахапал змия до смърт в Индия

Жертвата се превръща в нападател. 35-годишен железопътен работник в Индия нахапал змия до смърт, след…

преди 38 минути
  • България

„Избрах здравето пред успеха!“ – Илиян Антонов е диагностициран с рак

Илиян Антонов, най-големият талант в школата на ЦСКА София, е диагностициран с рак, съобщи той…

преди един час
  • България

Температурите скорострелно се покачват – обявен е жълт код за цялата страна

Опасните горещини ни завладяват. Обявен е жълт код за цялата страна на 9-ти юли, утре,…

преди 2 часа
  • Здраве

Зачестяват положителните проби на ухапани от кърлежи за Лаймска болест

Ето за какво трябва да внимаваме при ухапванията от кърлежи и възможността да се заразим…

преди 2 часа
  • България

Пропадна алея в Морската градина във Врана

Една от алеите в Морската градина във Варна пропадна. Пътната настилка затъна с около 40-50…

преди 2 часа
  • Технологии

Първият в света мозъчен чип вече е поставен

Ако сте си мислели, че мозъчните чипове са много далеч от нас, тази статия е…

преди 2 часа